Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Volkswagen földgáz üzemű autói közül a Golf TGI BlueMotion és az eco up!, valamint az elektromos hajtású e-up! új fejezetet nyitottak a környezetvédelmi minősítés történelmében. Az „ADAC EcoTest“-en ugyanis a korlátozott károsanyag-kibocsátású járművek kategóriájában a földgázüzemű eco up! és a tisztán elektromos hajtású e-up! egyaránt maximális pontszámot, azaz 50 pontot értek el, míg a földgáz hajtású Golf TGI BlueMotion 49 ponttal szorosan ezek mögött végzett.

Mindebből logikusan következik: mindhárom Volkswagen modell megkapta a hőn áhított ötcsillagos kitüntetést. Sőt, a Golf TGI BlueMotion és az e-up! 100, illetve 101 ponttal az ADAC EcoTest történelmében valaha megszerzett legnagyobb pontszámokat érték el. Ez pedig összhangban áll a Passat TSI EcoFuel által 2009-ben első ízben elnyert ötcsillagos minősítéssel – ez a modell szintén egy földgázüzemű Volkswagen. Ezt megelőzően a világon egyetlen sorozatgyártású gépjármű sem tudott ilyen eredményt elérni.

Az „ADAC EcoTest“ a személygépjárművek egyik legszigorúbb károsanyag-kibocsátási tesztjeként 2003 óta nyújt kiváló alapot a legkülönfélébb hajtási technológiájú gépjárművek gyakorlatias környezetvédelmi értékeléséhez. Az ADAC EcoTest végeredménye különféle vizsgálatokból tevődik össze: ezek során a jármű kategóriájától függetlenül a valós gyakorlathoz igen közel álló tesztciklusokon - részben bekapcsolt légkondicionálóval - mérik a kipufogógázban a szén-monoxid, a szénhidrogének, a nitrogén-oxidok és a részecskék kibocsátási szintjét.  Az ADAC tesztelői a járműkategória függvényében értékelik a szén-dioxid-kibocsátást, ám a három Volkswagen e téren is kimagaslóan jó eredményt ért el. Továbbá az EcoTest valós gyakorlathoz közel álló fogyasztásmérésén a Golf TGI BlueMotion, az eco-up! és az e-up! éppen csak egy picivel haladták meg a gyártó által megadott, szabványos üzemanyag-fogyasztási értékeiket.

Az idei ADAC EcoTest kitüntetései jól példázzák a Volkswagen hajtás-, illetve üzemanyag-stratégiájának sikerességét. Mindhárom teljes értékű négyszemélyes modell rendkívül kedvező üzemanyag-fogyasztással és CO2-kibocsátással tűnik ki: az eco up! száz kilométerenként 2,9 kilogramm földgázzal is beéri (79 g/km CO2-kibocsátásával), a kiemelkedőnek számító 600 kilométeres hatótávolság mellett (a benzintartalékkal együtt). Feltöltött tartályokkal (földgáz és benzin) a Golf TGI BlueMotion mintegy 1400 kilométeres hatótávolságot biztosít 3,4 kilogramm földgáz/100 kilométer (92 g/km CO) üzemanyag-fogyasztása révén. A hamarosan kapható e-up! a CO2-mentes városi közlekedés ideális járműve: dinamikus menettulajdonságai és nagynak számító, 210 Newtonméter nyomatéka mellett az új e-up! a kedvező, 11,7 kWh/100 km energiafogyasztásával örvendezteti majd meg a tulajdonosait.

Kommentek