Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Talán már hóbortos külseje is elárulja, hogy tesztalanyunk bizony messzi külföldről érkezett. A Ford EcoSportot a crossoverek iránti egyre nagyobb kereslet csalta európai körútra, amelyet jobb formában, modern motorokkal készségesen meg is tesz.

A brazil táncos - galériaA crossoverek szegmense hatalmasat robbant az utóbbi években, és igaz ez Magyarországra is, ahol az eladási listák élén a Dacia Duster vagy éppen a Suzuki Vitara állandó helyet bérel. Így teljesen érthető döntés volt a Ford részéről, hogy az európai piacon is versenyzőt indít a kategóriában, főleg, hogy a brazil piacra Brazíliában készülő EcoSport már kéznél is volt. Persze ez önmagában nem volt elég: az igényesebb vásárlói közönségnek átdolgozták a modellt, amelyet egy pillantás is elárul a modellpalettára: 1,6-os szívómotor helyett a díjnyertes 1.0 Ecoboost turbós erőforrást vagy 1,5 literes dízelmotort találunk hozzá.

Hátulról a kategória sztenderd jellemvonásait kapta

Formákról hagyományosan nem nyilatkozunk: ez tényleg ízlés kérdése. A magasra húzott vállakkal határozott kiállású modell vidám bohókásságát brazilosan kedélyes hangulatban dobja fel a sárga fényezés, méretek tekintetében pedig a kis crossover kategória átlagát hozza az EcoSport. A Ford néhány évvel ezelőtti modelljeit idéző beltérben négy átlagos méretű felnőttnek elegendő a hely. Sajnos az első ülések ülőlapjai nagyon rövidek, hátul pedig a túl kis mértékben kihúzható fejtámla nem kedvez a magas utasoknak. A csomagtartó mérete átlag alatti, viszont az oldalra nyíló ajtón keresztül megfelelő szabad tér esetén legalább könnyen hozzáférhető.

Rövid ülések, kemény anyagok és rossz körpanoráma

A beltér letisztult, egyértelmű kialakítást kapott, igaz, mai szemmel nézve a középkonzol gomberdője már riasztó lehet. Sajnos a körpanorámát a magasra helyezett ülések mellett sem dicsérhetjük: a vaskos A-oszlop könnyen kitakar teljes járműveket is, így különösen nagy körültekintésre biztat a típus. Nem is baj, ha figyelmünket kifelé összpontosítjuk, így a kemény műanyagok és az egyszerű kialakítás (például burkolatlan üléskonzol, túl kis méretű napellenző, huzatos, hangos klíma) kevésbé tűnik fel.

Az apró kis képernyő ellátja a dolgát

A kormányzás egészen pontos - galériaA beltérben kötött kompromisszumokért menet közben igyekszik kárpótolni az EcoSport. Kormányzása például a kategória legjobbja: jól kommunikál és pontos – olyannyira, hogy még egy 5-ös BMW-ből átülve is elégedetten nyugtázhattuk tudását. Ehhez a futómű is igyekszik jó partner lenni, amely a magas felépítés dacára viszonylag kevés oldaldőlést enged meg, terhelésváltásnál is biztosan úton tartva a modellt – cserébe a feszes csillapítással meg kell barátkoznunk, amelyet kisebb, 16 colos kerekekkel tehetünk barátságosabbá.

Az 1.0 Ecoboost motor régi ismerős, a dolgát pedig jól ellátja a kis crossover lemezei alatt is. A tipikus háromhengeres orgánummal és rezonanciával dolgozó egység már nagyon alacsony fordulaton magára talál, így már 1400-as fordulattól igazán flottul lehetünk úton vele. A 125 lóerős teljesítménye elegendő tudást ígér, amire rácáfol a pesszimista gyári adat – annál azért jobbat, kereken 11 másodperces 0-100-as gyorsulást mértünk vele.

Gyorsabb, mint ígérik

Rövid áttételek, a hátramenet kivételével jó kapcsolhatóságAz egység fogyasztásával sem lenne gond, amelyet az is bizonyít, hogy városban 7,5, országúton pedig hozzávetőlegesen 5 literes fogyasztással közlekedhetünk el vele, ám a mai szemmel kimondottan rövid áttételezésű váltó autópályán már beárnyékolja a dolgokat. A 130-as száguldás során 8 liter felett fogyaszt az apróság, de ennél jobban fog minket zavarni a zaj, amely az amúgy sem túl jól szigetelt karosszériába a motortérből bejut. Nagyon régen nem mértünk 70 dB feletti zajszintet autóban, az EcoSport viszont ennél is jobban megdolgoztatta hangerőmérőnket, ráadásul fülünket mélyen búgó basszussal tölti meg. Így ha autópályán sokat használnák a típust, akkor véleményünk szerint válasszák inkább a 125 lovas 1-literes benzinesnél 300 ezer forinttal drágább 95 lóerős 1.5 TDCi dízelmotort, aminek áttételezése jóval hosszabb (igaz, szintén 'csak' 5-sebességes váltó jár hozzá), ráadásul minden bizonnyal sokkal takarékosabb is a 4-hengeres modern dízel.

Autópályára csak a dízel erőforrást ajánljuk

Ezt már csak azért is érdemes megtenni, mert az EcoSport nem éppen a kategória legolcsóbb választása – sőt, tudásához képest alaposan fölé lőtték árcéduláját a gyáriak. A normafelszereltségünkkel közel 6 milliós ár egy kicsit több, mint amit egy átlagos felszereltségű, átlagos motorizáltságú kis crossovertől várnánk – némelyik konkurens több mint egy millióval kínál ennek alá már listaáron is. Így igazán csak akkor érdemes elgondolkodni az EcoSport vásárlásán, ha a modell tudására rímelve hatalmas kedvezményt sikerül kipréselnünk az értékesítőkből.

Néhány szóban

Ahogy az EcoSport helyzete bizonyítja, Brazília messze van Magyarországtól. A Ford globális modellpolitikája eddig szinte csak sikertörténeteket írt (elég például a már nálunk is kapható Mustang-ra gondolni), a kis crossover esetében viszont versenyképesebb árazásra van szükség a sikerhez. Így viszont a bőséges kínálatba élénk színe dacára is beleszürkül a modell.

Előnyök: A külső méretekhez képest tágas beltér; Jó vezethetőség; Pontos kormányzás; Alul erős, a gyári adatoknál gyorsabb turbómotor

Hátrányok: Kemény anyagok, egyszerű kidolgozás; Hatalmas A-oszlopok; Rövid ülőlapok; Nagy tempónál zajos; Túl rövid váltóáttételek; Vibráló motor; Zajos; Túl drága

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek
 

Kommentek