Range Rover Sport SDV6 teszt - Úton-útfélen, tejben-vajban

Nyomtatás

Talán kissé megkésett a cikkben szereplő tesztautó, ugyanis a vadonatúj, elődjénél gyakorlatilag minden tekintetben jobb, és alumínium karosszériájának köszönhetően legfőképpen sokkal-sokkal könnyebb Range Rovert már le is leplezte a brit gyártó. Ennek ellenére mégis teljesen aktuális az épp nemrégiben frissített hajtásláncú típus, ugyanis ez esetben nem a 'hagyományos' Range, hanem annak később frissítésre kerülő ’Sport’ változata járt szerkesztőségünknél.

Persze néhány éven belül nagy valószínűséggel a 2005-ös megjelenése óta igazán sikeres karriert befutott változat utódja is felbukkan a színen, ám annyi bizonyos, hogy még jó ideig megtaláljuk a márka palettáján az aktuálisan futó modellt. Különben halkan hozzátenném, hogy sokan kimondottan örülnek, hogy régi formájában továbbra is elérhető lesz az autó, ugyanis a legfrissebb Range formája nem mindenkinek nyerte el tetszését, hiszen az bizonyos szemszögből sokat veszített az előd brutalitásából, nyersességéből. A tesztautó azonban még a visszafogott szín ellenére sincs híján a tesztoszteronnak, így a szinte kivétel nélkül derékszögű vonalzóval megrajzolt vonalak igazán agresszív, határozott fellépést kölcsönöznek az autónak, ami ezzel együtt egy ízig-vérig férfias, sportosan elegáns óriás.

Annak ellenére, hogy sokak véleménye szerint a rendkívül egyszerű dizájn miatt gyakorlatilag nem is beszélhetünk formatervezésről, az elemek aprólékosan ki vannak dolgozva, és állítom, hogy tervezők százai gondolkodtak számtalan éjt nappallá téve azon, hogy a kötelező éleket megtartva miként érjenek el minél ütősebb végeredményt.

Munkájuk komoly dicséretet érdemel, hisz’ az autó kiállása még 7 év távlatából is tökéletesen hatásos és egyedi, arról nem is beszélve, hogy kérdésemre még kifinomult hölgyek is egyenesen szépnek titulálták az öltönyös sziklamászót. Az aerodinamika szempontjából persze nem túl előnyös a baltával faragott test, de van ám komoly előnye is: az átláthatóság, illetve a szélek érezhetősége minden irányban párját ritkítja, és méretei ellenére könnyedén lehet manőverezni a fordulékony terepessel, amivel a radarok és a tolatókamera segítségével kis túlzással tökéletesen rutintalan, kezdő sofőrök is bárhová beállhatnának.

Talán sokan nincsenek tisztában a Range Sport származásával, pedig a modell elnevezése ellenére nem a luxusigények szerint kialakított testvérétől, hanem a Discoverytől származtatható. Bizony, meglepő módon a tenyeres-talpas, és igazán praktikus Land Rover biztosítja az alapokat és a műszaki arzenált, így a felfüggesztések, a gázolajos hajtásláncok, és az összkerékhajtás lelke is a 'Discótól' származik.

A mérnökök a tengelytávot ugyan 140 mm-rel megkurtították, így harmadik üléssor rendelésére nincs mód, ám a 'Sport' esetében nem is a praktikum, mint inkább a presztízs és a testvéreihez viszonyított magabiztosabb közúti viselkedés volt a legfontosabb fejlesztési szempont. Élőben tekintélyes magassága és formái miatt óriásnak is tűnik az autó, ám a látszat csal: való igaz, hogy a kétméteres szélesség tekintélyes, ám 4,78 méteres hosszával nem nagyobb az autó egy VW Passat kombinál.

Amennyiben szemfülesek vagyunk és ismerjük a gyártó portékáit, megállapíthatjuk, hogy az utastérben egyértelmű a rokonság a Discoveryvel. A két beltér néhány apróságot és elrendezésbeli különbséget leszámítva nagyon hasonlít egymáshoz, hiszen a központi rendszer és annak vezérlőegysége, a klímakonzol, a kissé gagyi hatást keltő műanyagmutatós óra, valamint a kormánykerék például teljesen ugyanaz, de rengeteg kapcsoló, sőt, a műszerfal is árulkodik a rokonságról.

Az anyag- és összeszerelési minőséggel az ég világon semmi gond nincs, de azért ne várjuk el a nagyobb Range Rover dőzsölős luxushangulatát. Cserébe jóval barátságosabb árcédulával szembesülhetünk (28,8 helyett 18 millió forint az indulóár), ami csupán jelentéktelenül magasabb a közúton valamivel ügyesebb, ám onnan letérve a brit modellhez képest labdába rúgni képtelen konkurensek prémium modelleinél. A magaslesről persze négy, de akár öt fő királyi kényelemben utazhat úton-útfélen egyaránt.

A Range terepképességeit nincs értelme hosszasan ecsetelni. Legyen elég annyi, hogy a tősgyökeres off-roadereket leszámítva a sofőr garantáltan hamarabb megijed az akadályok láttán, mint az autó, és a remek összkerékhajtásnak, az ügyes elektronikának, a számos segédletnek (mint például a lejtmenetvezérlő), valamint az állítható magasságú légrugózásnak köszönhetően rendkívül könnyedén mozog az üresen is közel 2,6 tonnás terepes, mindaddig, míg az abroncsok fel nem adják a tapadásért folytatott harcot.

Alig két hete az importőr meginvitált minket egy épített pályán történő dagonyázásra, ahol egy Defender, egy Discovery és a tesztben szereplő autó mutatta meg képességeit, az eredmény pedig több mint meggyőző volt, hiszen az instruktorok unszolása nélkül eszünkbe sem jutott volna hasonló dőlésszögekre, vagy éppen emelkedők és lejtőkre unszolni a szinte hihetetlen képességekkel bíró óriásokat. Nem kérdés, a Range Rover Sport sem egy közönséges hobbiterepjáró, hanem egy vérbeli túrázó, s ezt mutatja 70 centis gázlómélysége, kitűnő terepszögei, akár 230 mm-es hasmagassága (sőt, ha elakad az autó, még tovább emeli a légrugó, hogy kiszabaduljunk), valamint az ötállású programkapcsoló is.

Szerencsére közúton sem kell szégyenkeznie a modellnek, és még forszírozottabb kanyarodáskor sincs Arany János szavaival élve amolyan "repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg” érzésünk a volán mögött.

Persze szégyen is lenne rettegni, hiszen a britek nem véletlenül nevezik sportosnak az autót: a jóval kompaktabb, s mozgékonyabb Evoque érkezéséig ő volt minden idők legdinamikusabb Land Rovere. Ám mint tudjuk, nincsen rózsa tövis nélkül, s a jól bevált mondás ezúttal is igaznak bizonyul. A biztonságos és egészen tisztességes, bár hozzáteszem, személyautós mércével nézve így is átlag alatti kanyartulajdonságoknak a komfort terén isszuk meg a levét.

Csodák sajnos ezúttal sincsenek, és a mérnököknek bizony a kellemesnél feszesebb beállítást kellett eszközölniük annak érdekében, hogy az üresen is 2,6 (!) tonnás, nem túl alacsony súlyponttal megáldott 1,8 méter magas test elfogadható dinamikát biztosíthasson, aminek köszönhetően egyenetlen útburkolaton kissé rázós élmény a Range-ben utazni.

A helyzetet tovább rontották a tesztautó 20 colos, 275 mm széles úthengerei, amelyek helyett okosabb választást jelentenek a szériában járó 255 mm-es 19 collos papucsok. Akinek anyagilag nem jelent túl nagy megterhelést, rendelje meg bátran a potom egymillió forintot kóstáló, dinamikus programmal is kiegészített finom állítható Dynamic rendszert, amely a gyártó szerint a kényelem mellett a kanyartulajdonságok terén is érezhető előrelépést garantál. Terepen azonban sztoikus nyugalomban, s az erőlködés legkisebb jelét sem mutatva veszi az akadályokat a Range, ezzel is bizonyítva, hogy a SUV-okkal ellentétben a feltűrt ingujjú brit úr ilyenkor az útról letérve szintén otthon érzi magát.

A futómű kényelmével nem voltunk maradéktalanul megelégedve, a következő oldalon viszont az is kiderül, hogy miként muzsikál az átdolgozott hajtáslánc!Hozzászólások  

 
#3 Andras79 2012-09-20 16:38
Ja tényleg 3500kg! Rosszul emlékeztem a 2500-zal! Köszi a kiigazítást, Ádám! ;-)
Mindenesetre én maradok az 1.4 T-Jet Grande Punto-mnál, mivel az ugyanígy megy és egy kicsit kevesebbet is fogyaszt, és nem is került 20 millióba annó, hanem alig több mint ennek az összegnek a tizedébe szalonautóként! ;-))
Persze az is igaz, hogy a terepjáró képességei a Puntomnak lényegesen korlátozottabba k, mint ennek a Range Rovernek, ami igaz ritkán, de tényleg problematikus sajna! :-(
Idézet
 
 
#2 Csizsek Ádám - AP 2012-09-20 14:58
Kedves András79!

Természetesen lehet B kategóriás jogosítvánnyal vezetni a szóban forgó Range Rovert, hiszen B kategóriás jogosítvánnyal a 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi vezethető, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van.

Üdv,
Csizsek Ádám
Idézet
 
 
#1 2012-09-20 12:03
Lehet egyáltalán ezt a monstrumot "B" kategóriás jogosítvánnyal vezetni, hisz a tömege meghaladja a 2500kg-ot???!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark