320 lóerővel érkezett meg az Ariel Atom új generációja

Nyomtatás

Az 1999-ben bemutatott Ariel Atom sokat fejlődött premierje óta, azonban a végtelenül kikönnyített, modern csővázas felépítésen ez mit sem változtatott. Így aztán nehéz meglátni, hogy már a 4. generációt üdvözölhetjük személyében, amelyet az alapoktól kellett újraépíteni, hogy megfeleljen az őt mozgató nem akármilyen szívnek.

Motorválasztás tekintetében a Hondához hű maradt a brit vállalat, ám a korábban tesztelt, kompresszorral paprikázott S2000 motor helyett már a modern idők divatját kénytelenek követni, így egy kevésbé pörgős, de annál potensebb erőforrást kaptak az aktuális Civic Type R 320 lóerős turbómotorjának személyében. „Az Atom 4 a legnagyobb változást jelenti, mióta bemutattuk az autót 1999-ben,” árulta el Simon Saunders, a márka vezetője.

A kétliteres erőforrás 6500-as fordulaton állít szolgálatban 320 lóerőt, egyébként 7000-ig forgatható. 400 Nm-es csúcsnyomatéka 2500-tól 4500-ig folyamatosan rendelkezésre áll – ez 75 százalékkal több, mint az eddigi 3.5-ös alapváltozat, és 35 százalékkal több, mint az eddigi kompresszoros csúcsváltozat esetében. Már csak ezért, meg persze a megváltozott súlyviszonyok okán is át kellett dolgozni a farmotoros modell teljes karosszériáját, futóművét, kormányzását és fékjeit. Ebből is kiemelkedik a gyártó elmondása szerint az aerodinamikai előrelépés, amely a hatékonyság fokozása mellett a leszorítóerőt is fokozza. A 4-es Atom annyira új autó lett, hogy tulajdonképpen három alkatrész került át a korábbi generációból: a kuplung, a fékpedálok és a tanksapka.

A bal- és jobbkormányos kivitelben, európai engedélyeztetéssel is készülő új modellből kezdetben évente 100-at gyártanak majd, amelyet a nagy kereslet fel is szippant azonnal. A saját fejlesztésű új csővázasa alapok 15 százalékkal nagyobb torziós merevséget biztosítanak az Atom 3.5-höz képest. Belül nagyobb a hely (főleg a lábaknak), és sokat fejlődött a passzív biztonság is.

A motort az Ariel saját fejlesztésű vezérlése dolgoztatja, felárért pedig a V8-ban kifejlesztett rajtautomatika és menetstabilizáló is elérhető – ami nem egy rossz választás a farnehéz modellhez. A nagyobb üzemanyagtank és a hatékonyabb motor kombinációja pedig 500 kilométer feletti hatótávot tesz lehetővé. Elöl 16, hátul 17 colos kerekek igyekeznek őrizni a tapadást, és elsőként teljesen szénszálas felni is elérhető a modellhez, amelyre szériában Avon ZZR abroncsok kerülnek. Az új futómű és a nagyobb átmérőjű kerekek kombinációja jelentősen fokozta az új generáció mechanikus tapadását, amely a gyártó elmondása szerint magasabb szintű kanyarsebességet eredményez – a nagyobb fékrendszer pedig ehhez illően potens.

Az árakról még korai beszélni, de nagyon nem lövünk mellé, ha néhány opcióval együtt bruttó 20 millió forintos induló árat tippelünk hazai forgalomba helyezés esetén.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark