A Ford már a teljesen önvezető autók biztonságán dolgozik

Nyomtatás

A teljesen önvezető autók közeledtével újabb és újabb kérdések merülnek fel, amelyek között bizony a biztonsággal kapcsolatban is találunk jó párat. Noha az autonóm autózás egyik nagy előnyének tartják, hogy megelőzi a baleseteket, azért így sem zárhatjuk ki egy-egy balszerencsés ütközés lehetőségét. A Ford ezúttal egy érdekes ötlettel állt elő ennek megoldására, melyet le is védettek.

Az amerikaiak terve már alapból abból indul ki, hogy a szóban forgó autó teljesen önvezető, így a bent lévő ülések egymással szembe fordíthatóak. A mérnökök egy kihajtható asztalkát képzeltek el az autó közepére, melynek nem csak praktikum szempontjából tenne jó szolgálatot, ugyanis egy esetleges ütközés esetén ebből nyílna ki a légzsák, ezzel megvédve a bent ülőket – persze, ha nem lenne asztalka, talán légzsák sem kellene.

A leadott rajzok alapján maga a szerkezet egyszerűnek tűnik, így a megvalósíthatósággal valószínűleg nem lesz gond, a kérdés inkább az, hogy valóban hasznos-e az új „találmány”. Szerintünk mindenképpen, hiszen amennyiben a jövőben valóban így, egymással szemben utazhatunk majd, úgy kifejezetten praktikus lesz egy ilyen asztalka, ami azonban egy baleset esetén sérüléseket okozhat – így pedig maga a légzsák is hasznos lesz.

Koncepcióautók formájában már rengeteg olyan négykerekűt láttunk, amelyek hasonló, egymással szemben elhelyezkedő ülésekkel voltak megáldva, azonban a biztonságról eddig nem sok szó esett. Éppen ezért érdekes látni, hogy a Ford – és nyilvánvalóan nem csak ők, csupán most ők kerültek előtérbe – már azon dolgozik, hogy megvédje az autonóm négykerekűek utasait. Valóban ennyire közel lenne már ez a technológia?
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark