Búcsú – végleg befejezik a Fiat Punto gyártását

Nyomtatás

Sokak számára valószínűleg meglepő, de a Fiat palettáján bizony még mindig megtalálható a Punto, amely utoljára 2005-ben lépett új generációba, és azóta csupán néhány kisebb-nagyobb frissítéssel igyekeztek életben tartani a kisautót az olaszok. Most azonban végérvényesen eljött a búcsú ideje, ugyanis a Fiat leállítja a Punto gyártását, ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy nem is fog utódot kapni az autó.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy akárcsak az 500L és az 500X, a Punto utódja is a legendás miniautó stílusát örökli majd meg nagyobb méretben, ám most úgy tűnik, hogy semmilyen formában nem kap majd utódot az autó, és a Fiat Melfiben található gyáregységének felszabaduló kapacitásait egy Maserati SUV gyártására fordítják majd. Mindez nem annyira meglepő, ugyanis a Fiat Chrysler Automobiles a következő öt éves stratégiájában a Fiat nem tölt be túl fontos szerepet, ám a Jeep és az Alfa Romeo annál fontosabb lesz – és mellette a Maseratit is megpróbálják feléleszteni majd.

Az első Punto egyébként még 1993-ban mutatkozott be, és 1999-igkészült – 1995-ben pedig még az Év Autója címet is megkapta. A következő generáció már jóval tovább, 2010-ig húzta, habár 2005-től már az új Grande Punto névre keresztelt változat is elérhető volt – és ez az, amelyik egészen mostanáig piacon volt. 2012-től volt újra egyszerűen csak Punto az olasz kisautó, de úgy tűnik, hogy most már végleg el kell búcsúznunk tőle.

Ez persze nem csoda, hiszen a Punto már nagyon elavult a konkurenciához képest, és tavaly az Euro NCAP is hatalmas csapást mért rá, amikor a szervezet történetében elsőként egyetlen csillagot sem kapott a törésteszten – persze ezt a mostanra jóval szigorúbb értékelési rendszernek is köszönheti, hiszen megjelenésekor, 2005-ben még egészen szép eredménnyel zárt. A Punto tehát már semmilyen szinten nem tudott versenyezni a konkurenciával, hiszen még árban sem volt annyira verhetetlen, hogy bárki is ezért cserébe lemondott volna a modernebb megoldásokról. Eben a formában tehát nem fog hiányozni a Punto, de ahogyan a legtöbben, természetesen mi is szívesen láttunk volna egy vadonatúj utódot, amire azonban egyelőre nincs esély – azért reméljük, hogy egyszer majd visszatér a jól csengő név a Fiat palettájára.
Hozzászólások  

 
#1 Ludovic Sandor 2018-08-09 20:52
Punto tulajdonosként eröst megvagyok vele elégedve
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark