Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Elektromos autózás – nem kétséges, hogy a jövő, sőt, a jelen is erről szól, pedig csak a lehetőségek alapszintjét karcolgatjuk. A haszongépjárművek piacán legalább ennyire csábító lehet a villanyos erőforrásra váltás, amelyet a Volskwagen is felismert: már be is mutatta az elektromos hajtású e-Craftert.

Igaz, egyelőre csak tanulmányról beszélünk, de már nem sokáig. Jövőre érkeznek a Volkswagen haszongépjármű flottájának első elektromos tagjai, így például a konnektorról tölthető Crafter is – vagyis jelen esetben egy szériaközeli modellt mutathatunk be.

Az e-Crafter mozgatásáról egy 100 kW-os, azaz 136 lóerős elektromotor gondoskodik, amelynek alapjárattól elérhető 290 Nm nyomatéka bőven elegendő a nehezebb rakományok flott mozgatásához is. A padlóba 43 kWh-s akkumulátor épül be, amellyel például egy Nissan Leaf vagy egy BMW i3 bőven 300 km feletti hatótávra lenne képes, ám a jóval nehezebb haszongépjármű ennyire nem tud hatékony lenni. A 208 km-es hatótáv azért így is magáért beszél, ráadásul a sorozatgyártású modellnél ennek érdemi növekedésére számíthatunk – az akkutechnológia ugyanis olyan iramban fejlődik, hogy már jövőre jóval olcsóbb lesz az egy kWh-ra vetített akkuár.

Az elektromos Crafter egyébként 11,3 köbméteres rakteret tud felmutatni, amelyben 1,7 tonna áru kaphat helyet. A külső változtatások is szembetűnőek, köszönhetően az egyedi kék fényezésnek. Ehhez jön az átrajzolt lökhárító és hűtőrács, valamint a nappali menetfényekkel gyarapodó LED-es világítótest – ezek a Crafter frissítését előlegezik meg.

Az árakról még nem beszélt a Volkswagen, de a különböző állami támogatásokat figyelembe véve valószínűleg gazdaságilag is megéri majd üzemeltetni a modellt, hiszen máskülönben nem feküdt volna rá ilyen nagy lendülettel az elektromos fejlődésre a konszern.

Kommentek