Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Valószínűleg nem sokan emlékeznek már a Devel Sixteen névre hallgató hiperautóra, amely még 2013-ban, Dubaiban mutatkozott be a nagyközönség előtt. Akkor még csak ígéreteket kaptunk az új márkától, és bár működő prototípust egyelőre továbbra sem láttunk az autóból, a gyáriak nemrég megosztottak velünk egy videót, amin az autó elképesztő, 12,3 literes, V16-os erőforrása látható működés közben – ráadásul egy mérőpadra téve.

 

Négy évvel ezelőtt a márka képviselői egyébként 5000 lóerős teljesítményt és bőven 480 km/h feletti sebességet ígértek, és bár azóta nagy volt a csend, most újra visszatértek, méghozzá egy működő erőforrással. A videóban szereplő 12,3 literes V16-os egységet egy mérőpadon tették próbára, és ugyan a korábban ígért eredményeket még nem hozta, így is egészen elképesztő számokat tudott felmutatni. Ha mindez még nem lenne elég, a gyáriak ráadásul azt ígérik, hogy egy hétköznapokban is kellemesen használható autó lesz a Sixteen, mindenféle kényelmi extrával megáldva.

A korábbi hírekkel ellentétben egyébként már azt rebesgeti a Devel, hogy akár az 500 km/h-s végsebességet is elérheti majd az autó, ami 10 szuperautó erejével bír – ez talán 2013-ban még közelebb állt az igazsághoz, de manapság inkább 5-re tehető ez a szám. A 12,3 literes V16-os erőforrást egyébként a Steve Morris Engines of Michigan nevű cég alkotta meg, és eredetileg gyorsulási versenyekre készülő autókban szerették volna használni, de úgy tűnik, végül az utcákra is eljuthat.

A rövid videóban az jól látszik, hogy a brutális, négyturbós szerkezet mérőpadon elérte a 4500 lóerős teljesítményt, és mellé a 3500 Nm-es csúcsnyomatékot. Mindez szép és jó, de egyrészt ezeket az értékeket nem keréken mérték, másrészt pedig nehéz elképzelni, hogy ilyen hatalmas erőt képesek az aszfaltra vinni. Mindenesetre állítólag már november 14-én megmutatják a nagyvilágnak a működő prototípust – érdeklődéssel várjuk.

Kommentek