Élményre kihegyezve – manuális váltóval jön ősszel az új TVR

Nyomtatás

A klasszikus, hátsókerékhajtású, orrmotoros sportautókat gyártó angol TVR-t sokan gyászolták, amikor kiderült, hogy anyagi gondok miatt nem tudnak több autót készíteni. Tavaly aztán felcsillant a remény, sőt, mi több, hamarosan bemutatkozik az angolok vadonatúj modellje, melyről a gyáriak ismét megosztottak velünk néhány fotót, amelyekből ráadásul az is kiderül, hogy a vezetési élményt előtérbe helyező újdonság manuális váltóval érkezik majd, mindenki nagy örömére.

Az is biztosnak tűnik, hogy a McLaren F1 tervezője, Gordon Murray által megrajzolt vadonatúj modell a Griffith nevet kapja majd meg, amelyet utoljára 2002-ben használt a TVR. Ha már Griffith, akkor az előző generációhoz hasonlóan a motortérben egy Cosworth gyártmányú V8-as kap majd helyet, de pontos adatokat egyelőre még nem árultak el a gyáriak – legalábbis nekünk, hiszen azok a megrendelők, akiknek korábban megmutatták az autót, állítólag már ezekkel is tisztában vannak.

Maga Gordon Murray árulta el nemrég, hogy a minden jóval felszerelt Launch Edition kevesebb, mint 1250 kilogrammot nyom majd, ami körülbelül 400 lóerő/tonnás teljesítmény/súly arányt eredményez – ez azt jelenti, hogy a korábbi 400 lóerőre tippelt teljesítmény inkább az 500 felé közelít majd. A 0-100-as sprinthez kevesebb mint 4 másodpercre lesz szüksége az újdonságnak, míg a végsebesség elérheti a 320 km/h-t is, ami már önmagában is biztosítja az élményeket, de a manuális váltó még tovább fokozza majd ezt.

A külsőről és a belsőről egyelőre csak annyit tudunk, amennyit a gyáriak által megosztott képeken láthatunk, azonban ezekből is egyértelmű, hogy a korábbi TVR-ek klasszikus formáit követi majd az újdonság is: hosszú orr, hátratolt kabin és izmos domborítások jellemzik majd, belül pedig letisztult, egyszerű megoldásokkal találkozunk.

A gyártósorról először legördülő különleges példányok az előbb már említett Launch Edition nevet viselik majd, és áruk nagyjából 32 millió forintra rúg, de így sincs kétségünk afelől, hogy gyorsan elkelnek majd. A későbbiekben ennél olcsóbban is hozzájuthatnak majd a vásárlók az újdonsághoz, amely egészen jó ár/érték aránynak mondható, hiszen amellett, hogy rendkívül különleges autóról van szó, a teljesítménye sem hétköznapi.

Arra azonban sokáig kell majd várnunk, hogy a miénk lehessen egy példány, ugyanis a TVR új, Walesben található üzemében csak jövőre kezdik meg a gyártást, így még az első tulajdonosok is legkorábban 2018 végén vehetik át a kulcsokat. Ha mindez még nem lenne elég, már a tavalyi bejelentéskor, minden részletet nélkülözve 400 előrendelést tudott felvenni a TVR, és ez a szám azóta nyilvánvalóan tovább nőtt – nem lesz tehát könnyű dolga azoknak, akik hozzá akarnak jutni az új sportautóhoz. A premier a szeptember 8-10-i  hétvégén várható, és a hírek szerint már a kabrió változat is fejlesztés alatt áll.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark