2018. Augusztus 20., Hétfö

Frissitve:02:02:45

Északi szomszédainkhoz költözik a Land Rover Discovery gyártása

Nyomtatás

Sokan örültek volna, ha hazánkban épül a Land Rover legújabb gyáregysége, azonban végül Szlovákiát, és azon belül is Nyitra települését választották az angolok. Északi szomszédaink pedig büszkén húzhatják ki magukat, ugyanis a Land Rover az Discovery gyártását helyezi majd az új üzembe – a márka anyaországában azonban kevésbé örülnek ennek, ugyanis elbocsátások várhatók a gyáriak Solihullban lévő egységében.

A Land Rover képviselője így fogalmazott az ügyben: „A döntés, miszerint a Discovery gyártását áthelyezzük Szlovákiába, és ezzel együtt el kell bocsátanunk néhány alkalmazottunkat az Egyesült Kiráslyságban, nem volt egyszerű, de meg kellett hoznunk, ugyanis fontos részét képezi a hosszútávú stratégiánknak és a globális üzletpolitikánknak.” A nyitrai gyár egyébként évi 300 ezer autó előállítására lesz képes.

A gyáriak azonban megnyugtattak mindenkit, hogy továbbra is a szigetország lesz a márka központja, ugyanis hatalmas befektetésekkel készülnek Solihullban a következő generációs, vadonatúj platformra épülő Range Rover modellek gyártására, míg a Halewoodban található üzemet a szintén teljesen új Evoque előállítására állítják át. Az angol márkának egyébként nagy tervei vannak, hiszen a Range Rover modellek következő verziója olyan alapokat kap majd, ami a normál belső égésű erőforrásoktól kezdve a hibrideken át a teljesen elektromos hajtásláncokat is ki tudja majd szolgálni, és egy dedikált villanyos modellel is készülnek.

A nyitrai gyár egyébként szinte minden szempontból nagyon jó helyen van a Land Rover számára, ám azzal nem számoltak, hogy Szlovákiában az autóipar hatalmas munkaerő-hiánnyal küzd, így az angolok hazánkból is igyekeznek munkásokat toborozni. Ez leginkább a hazai Suzuki gyárat érintheti majd, hiszen bár a győri Audiból sincs messze a szlovák üzem, a négykarikások olyan béreket kínálnak, amivel szemben az ingázással és az esetleges nyelvi nehézségekkel együtt már nem fog tudni versenyezni a szlovák üzem – még ha a nettó fizetés magasabb is.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark