Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Manapság nagyon úgy tűnik, hogy a prémium gyártók bármilyen modellt el tudnak adni: gyakorlatilag hajszálnyi réseket próbálnak újabb és újabb típusokkal betömni. A legújabb hírek szerint pedig a Mercedes-Benz új szintre emelheti ezt a stratégiát, ugyanis a kompakt szegmensben rögtön három crossovert küldenének harcba – már, ha igaznak bizonyulnak a legfrissebb értesülések.

A BMW az X2-vel – akárcsak korábban az X6-tal és az X4-gyel a nagyobb kategóriákban – elsőként mutatott be egy „terepkupét” a kompaktok mezőnyében, de úgy hírlik, hogy a Mercedes-Benz nem szeretne lemaradni. Az új A-osztály alapjaira biztosan érkezik a friss GLA, és a mini G-osztályként emlegetett GLB bemutatkozása is hivatalos már. Ezeken felül pedig egy harmadik, kupészerű modell is érkezhet majd GLA Coupé néven, a nagyobb testvérek mintájára.

A következő generáció közelebb áll majd a valódi SUV-khoz

Erről maga Dieter Zetsche a márka vezére beszélt egy interjúban: „Hamarosan láthatják majd az új GLA-t. Ahogyan a többi méretkategóriában, úgy itt is kétféle verzió készül majd el. A GLA sokkal inkább a valódi SUV-k felé hajlik majd, mint korábban, ezzel új rést nyitva számunkra. Ez lehetőséget ad számunkra, hogy előrukkolhassunk valamivel az A-osztály és a GLA közé” – mondta a vezér. Ezzel egyébként azt a kérdést is megválaszolta, hogy hova fog elférni a sportosabb kompakt crossover, hiszen a jelenlegi GLA már önmagában sem egy valódi SUV, hanem inkább egy sportos kis crossover – ezek szerint azonban ez valamelyest változni fog.

Ez a lépés egyébként egyáltalán nem meglepő a Mercedes-Benztől, hiszen ezzel közvetlen ellenfelet állítanak majd a BMW X2-nek, ami ugyebár az X1 dinamikusabb testvére. Ha már itt tartunk, a GLB megalkotása sokkal inkább érdekes – kíváncsian várjuk, abból a modellből mit hoznak ki a csillagosok. Mindent összeszámolva így összesen nyolc modell épülhet majd az új A-osztály kompakt alapjaira – mondanunk sem kell, ez szinte elképesztő, és ez csak a kompakt paletta.

A GLA Coupé nem meglepő lépés, a GLB annál inkább

Igaz, ebben benne van az A-osztály hamarosan érkező négyajtós verziójának Kína számára készülő nyújtott kivitele is, ami Európában nem lesz elérhető, de még ezzel együtt is rengeteg autóról beszélünk. Főleg úgy, hogy a CLA Shooting Brake jó eséllyel búcsúzik, és nincs is beleszámolva ebbe a sorba, ami egyébként az ötajtós és a négyajtós A-osztályból, a B-osztályból, a GLA-ból, a GLB-ből, a CLA-ból és a most „bejelentett” GLA kupéból áll. A városi kisautók kategóriájában – tehát a MINI vagy éppen az Audi A1 ellenfeleként – biztosan nem száll harcba a csillagos gyártó, ezt pedig maga Zetsche úr jelentette be.

Kommentek