Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A különböző sajtóanyagokban és bemutatókban számtalanszor olvashatjuk az Alcantara nevet, ami ugyebár az autók utasterében szokott leginkább megjelenni. Sokan – tévesen – azt gondolják, hogy ez tulajdonképpen egy különleges bőr, azonban ez nem így van, ugyanis az Alcantara egy szintetikus anyag, melyet mindössze egy vállalat készít a világon, és az egyre növekvő igények miatt bizony kezd hiánycikké válni.

Az Alcantara tehát nem bőr, hanem egy szintetikus szálasanyag, melyet textilipari eljárással készítenek, és kizárólag a nem meglepő módon Alcantara névre hallgató, olasz központtal rendelkező cég gyártja. Ez a vállalat évi 8 millió méternyit tud előállítani a leginkább prémium és sportos modellekben használt anyagból, és bár sok más iparágban is előszeretettel használják a különleges matériát, ennek a mennyiségnek a 80 %-a az autózás világában köt ki. A kereslet azonban egyre nagyobb: egyre több gyártó kínál ilyen lehetőséget, és a vásárlók is kifejezetten szeretik.

A legexkluzívabb gyártók is előszeretettel használják az Alcantarát

Mindezen felül ráadásul 50 %-kal könnyebb, mint a bőr, így például egy meg nem nevezett Lamborghini modell közel 5 kilogrammot tudott spórolni a használatával. Az Alcantara azonban folyamatosan igyekszik bővíteni a lehetőségeit, így azt ígérték, hogy hamarosan 20 %-kal tudják majd növelni a termelést, és egy több mint 93 milliárd forintos beruházással 2023-ra már a jelenlegi dupláját, azaz 16 millió métert ígérnek – ezzel pedig már valószínűleg minden igényt ki tudnak majd elégíteni.

Az Alcantara tehát minden megtesz annak érdekében, hogy tartani tudja a lépést az autóiparral – és minden más üzletággal is –, így valószínűleg nem kell majd aggódnia azoknak, akik mindenáron ezzel a matériával kívánják bevonni autójuk utasterét. Noha az azért megeshet, hogy a gyártók egy kicsit felelemelik az ilyen opciók árait.

Kommentek