Izgalmas típusneveket és új Cupra logót védetett le a Seat

Nyomtatás

A Seat számára mindig is fontosak voltak a sportos modellek, és úgy tűnik, hogy a Volkswagen konszern úgy döntött, a jövőben még inkább ráfekszenek majd a dinamikára a spanyolok. Erről pedig néhány levédetett név egy új logó árulkodik: a Tango, a Salsa és a Bolero típusnevek már a polcon vannak, az új embléma pedig a Cupra modellek jelölésére szolgál majd.

A legtöbben talán már nem emlékeznek rájuk, de az előbb említett három név korábban már megjelent a Seat történetében – mindhárom egy sportos koncepcióautót jelölt. A Bolero az 1998-as Genfi Autószalonon mutatkozott be: a négyajtós kupéfromát viselő tanulmány lemezei alatt egy 330 lóerős, 2,8 literes V6-os ketyegett, ami 500 Nm-es csúcsnyomatékkal szolgálta ki a sofőrt, a 0-100-as sprinthez pedig csak 5 másodpercre volt szüksége.

A Salsa talán többeknek ismerős lehet: a koncepció a Seat új formanyelvének előfutára volt, és szintén Genfben, 2000-ben leplezték le. Később aztán a Leon utódjaként mutatkozott be sorozatgyártásban, és szintén a gyáriak 2,8 literes V6-osával volt szerelve, de ezúttal „csak” 297 Nm-es nyomatékot és 250 lóerőt tudott felmutatni, amit egy ötsebességes automata váltón keresztül juttatott el az első kerekekhez – a 0-100-as srpintet 7,5 szekundum alatt futotta meg.

A Tango egy évvel később, 2001-ben mutatta meg magát Frankfurtban. A Salsa stílusában megrajzolt kis roadster igazán sportos volt, amiről a 180 lóerős 1,8-as turbómotor is gondoskodott. Vele kapcsolatban egyébként további érdekesség, hogy a fejlesztése Tanga néven futott, de a Volkswagen vezetősége végül úgy döntött, hogy ez túl kihívó lenne, így maradt a Tango.

A Seat által levédetett új Cupra logó egyébként szintén sportosságot sugároz, és nem mellesleg a Cupra R jelzést is „lefoglalózták” a sapnyolok, ami egy még izmosabb Leon érkezésére utalhat – noha a mostani 300 lóerős Cuprára sem lehet panaszunk. Immár az is biztos, hogy jön az Ateca Cupra kivitele 2018-ban, ami szintén 300 lóerős teljesítményt kaphat, ezzel pedig igazán egyedi ajánlatnak bizonyulhat a kompakt SUV-k szegmensében.

A három levédetett névvel kapcsolatban egyelőre korai lenne bármit is állítani, hiszen ez nem jár együtt a kötelezettséggel, hogy fel is használják azokat. Ugyanakkor meglepődnénk, ha legalább az egyiket nem adnák oda egy új modellnek, ami akár egy sportos négyajtós kupé vagy egy izgalmas kis roadster is lehet. Előbbi talán nem is olyan elképzelhetetlen a Leon alapjain, hiszen a Hyundai nemrég egy hasonló i30 változatot mutatott be a Fastback képében, amit több más gyártó is elirigyelhetett.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark