Közelednek a teljesen önvezető autók - a BMW 2021-re ígéri sajátját

Nyomtatás

Mára már nem is kérdéses, hogy a jövőt az önvezető autók határozzák majd meg: a gyártók mindenek előtt kevesebb balesetet, minden eddiginél nagyobb luxust és hasznosan tölthető időt ígérnek az autonóm autók megjelenésével – persze a vezetés szerelmesei okkal lehetnek bosszúsak, de egy jó ideig azért még biztosan átvehetjük majd az irányítást. Legutóbb a BMW és a partneri kapcsolatba lépő Nvidia és Bosch kapcsán hallottunk újdonságokat az önvezető autók felől.

A bajor gyártó elképesztő ígérettel borzolta a kedélyeket, ugyanis a gyáriak szerint a 2021-ben piacra lépő új zászlóshajójuk már a 3-as, a 4-es és az 5-ös szintű önvezetésre is képes lesz – a BMW egyébként az Intellel és a Mobileye nevű céggel került szorosabb kapcsolatba ennek megvalósítása érdekében. Az együttműködés keretein belül idén januárban be is mutattak egy önvezető prototípust az 5-ös sorozat alapjait felhasználva.

A németek sokatmondó hasonlatokkal tették egyértelművé, hogy mit is takarnak a különböző fokozatok: a 3-as szinten már nem csak a kezünket vehetjük le a kormányról, de a szemünket sem kell majd az úton tartanunk, míg a 4-es fokozatnál azt ígérik, hogy már az agyunkat is „kikapcsolhatjuk”, így bármi mással foglalkozhatunk, és egyáltalán nem kell majd az autóra figyelni. Ezek után talán nem nehéz kitalálni, hogy az 5-ös szinten már nem is kell majd a négykerekűben tartózkodnunk, az önmagában is képes lesz a közlekedésre – ezeknél már pedálokra és kormányra sem lesz szükség.

A vezetés szerelmeseinek – akárcsak nekünk – az egyik szeme biztosan sír, de hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem várjuk tűkön ülve, hogy kipróbálhassuk az első ilyen szériagyártású autókat. A BMW elmondása szerint a mostanában születő gyermekeknek már egyáltalán nem is lesz szükségük jogosítványra, hiszen addigra a legtöbb autóban már kormány sem lesz. Ezt most még elképzelni is nehéz, pedig a bajorok azt ígérik, hogy négy év múlva kész lesz az első olyan modelljük, mely képes lesz akár sofőr nélkül is közlekedni – persze, ha addigra a jogszabályok ezt megengedik majd. Az új zászlóshajóban azért mindenképpen lesz még volán és pedálok, de ezek után nem csodálkoznánk, ha gombnyomásra képes lenne ezeket elrejteni a négykerekű.

A BMW mellett az Nvidia és a Bosch is nagy újításokra készülnek. A két óriáscég szintén egy olyan rendszeren dolgozik, amely hamarosan sorozatgyártásban is bemutatkozhat. Az Nvidia Drive PX névre keresztelt megoldásába a Xavier névre hallgató szuperprocesszort építették be, mely egy mesterséges intelligenciához hasonló módon képes az önálló tanulásra – ennek köszönhetően pedig alkalmassá teszi a rendszert a 4-es szintű önvezetésre. Az alábbi videón az Nvidia szerkezetének működését láthatjuk, amely igencsak meggyőzően szerepel még olyan körülmények között is, ahol a mostani legmodernebb vezetéstámogatók is feladják a harcot.

Az autonóm autók tehát már a küszöbön várnak, és bár egyelőre még kételkedünk a BMW ígéretében, ha igaz, amit a bajorok állítanak, akkor már 4 év múlva megvalósulhat mindez. A gyártók végső célja, a balesetmentes közlekedés persze csak akkor válhat majd valósággá, ha szinte minden autóban önvezető rendszer működik majd, kizárva ezzel az emberek hibáit – erre azonban még biztosan több évtizedet kell majd várnunk.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark