Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A nyár az autósok életét is befolyásolja, hiszen például a magas hőmérsékletre magunkat és az autónkat egyaránt fel kell készíteni, de a közlekedés is változik ilyenkor. Azt gondolnánk, hogy az iskolai szünetek megkezdésével felszabadulnak kissé az utak, de nem szabad elfelejteni, hogy ez nem csak a pihenés, hanem a karbantartások és az autóval nyaralni indulók időszaka egyaránt. A Best Way Traffic most összegyűjtött nekünk pár fontos információt Budapestről.

A karbantartások alatt leginkább a zárt pályás közösségi közlekedési eszközök – alias villamosok – sínjeinek felújítását, valamint az utak rendbehozatalát érthetjük. Ezek közül is az egyik legfontosabb az 1-es villamos vonalának felújítása, hiszen több helyen sávlezárásra kell számítani, az újbudai Fehérvári úton az üzemi kapcsolatának bekötési munkálatai nyár végéig zajlanak. A Kerepesi úton található Százlábú hidat is megújítják, ami november végéig fog tartani. Emiatt Aréna Pláza és az Asztalos Sándor út közti szakaszon jelentős torlódással kell számolni az autósoknak, mivel a híd városközpont felé tartó oldalát teljes egészében lezárják, így abba az irányba csak egy, kifelé pedig két sávban lehet majd közlekedni.

A Százlábú hidat is felújítják

Ezek mellett más befolyásoló tényezők is vannak, mint például az augusztus közepén esedékes Sziget Fesztivál, amivel kapcsolatban érdemes előre tájékozódni, hiszen a Hajógyári-sziget körzetében lehetnek részleges vagy teljes lezárások, illetve megállást tiltó rendelkezésekkel is találkozhatunk. A Lánchíd utcában ugyancsak megnőhet a menetidő. Az M7-es autópálya hétvégi telítettségéről a Balaton miatt szinte magától értetődő. Pénteken délután a Balaton felé haladó oldalon, míg vasárnap ugyanebben az időszakban a Budapest felé haladó aszfaltcsíkon kell számítanunk egy-egy dugóra az esetleges balesetek miatt, ami miatt kilométeres sorok kígyózhatnak – éppen ezért, ha tehetjük, próbáljuk meg elkerülni ezeket az időszakokat.

„Az útfelújítások nyári ütemezése miatt minden esetben célszerű már indulás előtt tájékozódni az érinteni kívánt útszakaszokról. A Budapesti Közlekedési Központ és a Magyar Közút honlapján ezek könnyen ellenőrizhetők, de több mobiltelefonos alkalmazás segítségével is naprakész adatokat kaphatunk a telített utakról. A külföldre indulóknak érdemes felkeresni a rendőrségi portált, ahol egy határinformációs rendszer lehetőséget biztosít a közlekedők számára, hogy előre tájékozódjanak az átkelőhelyekről” – mondta el Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic szakértője.

Az 1-es villamos felújítása a legnagyobb munka idén

Összességében azonban a nyári hónapokban hétköznap rövidebb menetidővel számolhatunk Budapesten, így kellő körültekintéssel ebben az időszakban megúszhatjuk a nagyobb torlódásokat és dugókat. Éppen ezért azt ajánljuk, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk az általunk használni kívánt útvonal állapotáról és az esetleges akadályozó tényezőkről, mint a rendezvények, fesztiválok.

Kommentek