Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Citroën a DS kiválásával sportos kisautó nélkül maradt, ugyanis a normál C3 nem kapta meg a DS3 Racing izmos 1,6-osát. Azóta a franciák modellje ráadásul már új generációba is lépett, és bár a márka filozófiája hagyományosan a kényelemre törekszik, azért a sportosabb rajongókra is gondolnak rendszerint. Éppen ezért lángolt fel a pletyka a C3-as sportos változatáról, amelyet a most bemutatott R5 versenyautó táplál.

Az új R5-ös versenyautó elsőként egy hónap múlva, a francia bajonkságban állhat rajthoz, a márka pedig különböző partnercsapatokat is örömmel szolgál majd ki vele. A lemezek alá az 1,6 literes turbómotor is kerül, amely jól mutatna egy sorozatgyártású, közúti változatban is, amely megvalósulásának nincsen komoly technikai akadálya.

Néhány mérnököt ugyan már biztosan ráállítottak a feladatra a franciák, a cég vezetője, Linda Jackson azért leszögezte, hogy csak abban az esetben készülhet el sorozatgyártásban is az autó, ha igazán egyedi és kelendő tud majd lenni, és nem olvad majd bele a sportos kisautók egyre szélesebb táborába. A tárgyilagosság mellett a hölgy azért azt is kifejtette, hogy ő is kifejezetten jó ötletnek tartja a WRC stílusú kisautó megalkotását – ezek alapján pedig legalább egy koncepciót biztosan bemutatnak majd a gyáriak.

Xavier Peugeot, a Citroën termelésért felelős vezetője is ejtett néhány szót a potenciális újdonságról, és elmondta, hogy a sportosság mellett azért a márka filozófiáját sem hagyhatja figyelmen kívül az autó, így az egyik legkényelmesebb lehet majd kategóriájában a felpaprikázott C3. Az franciák modellje egyébként már így is az egyik legkülönlegesebb tagja a kategóriának, köszönhetően bohókás, már-már crossoveres megoldásainak. A sportverzió egyelőre nem prioritás a franciáknál, de ha valakitől, akkor tőlük bizton várhatjuk a bevállalós hozzáállást.

Kommentek