Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az Euro NCAP munkatársai keményen dolgoznak, hogy hasznos információkkal szolgálhassanak nekünk az újonnan bemutatott autók biztonságát illetően. Ezúttal nyolc friss modellt törtek össze a szervezet emberei, melyek között a kisautóktól a kis és kompakt crossovereken keresztül egészen egy közepes hobbiterepesig mindenféle típus szerepelt – ráadásul mindegyik kiválóan vizsgázott.

A kisautókat ezúttal a vadonatúj Volkswagen Polo képviselte, amely 96 %-os felnőtt, 85 %-os gyermek és 76 %-os gyalogosvédelme mellett a biztonsági asszisztensekre „csupán” 59 %-ot kapott, de a kisautók között ez is jónak számít, és természetesen ötcsillagos értékelést kapott. Egy mérettel feljebb lépve a Seat Arona, az Opel Crossland X és a Citroen C3 Aircross szállt szembe a betonfallal. A német és francia versenyző nagyon hasonló eredménnyel, 85 %-os felnőtt, 82-84 %-os gyermek és 62-64 %-os gyalogosvédelemmel rendelkezik, míg a biztonsági asszisztensekre 57-60 %-ot érdemeltek. A Seat ugyanebben a sorrendben 95, 80, 77 és 60 %-ot kapott – egyébként mindegyikük öt csillagot kapott.

A Volkswagen Polo is kifejezetten jól teljesített

Még egy kicsivel feljebb lépve a Volkswagen T-Roc és a Mitsubishi Eclipse Cross állt bele a tesztekbe, és mindkét modell figyelemre méltó eredményeket ért el. 96-97 %-os felnőtt és 79-80 %-os gyalogosvédelmet érdemeltek ki, ami mellé egyaránt 71 %-ra értékelték a biztonsági asszisztenseket. Egyedül a gyermekvédelem tekintetében volt nagyobb különbség, ahol a T-Roc 87, a Mitsubishi pedig 78 %-ot kapott – mondanunk sem kell, ez a két típus is ötösre vizsgázott. A Skoda Karoq sem maradt ki a szórásból: a Kodiaq kisebb testvére 85 %-ot kapott a felnőtt,, 82 %-ot a gyermek és 64 %-ot a gyalogosvédelemre, míg a biztonsági asszisztensek terén 60 %-ot érdemelt ki, ezzel hozva az öt csillagot.

A mostani tesztsorozat egyik legfigyelemreméltóbb tagja a Volvo XC60 volt, de ezt a biztonságáról híres svéd márka modelljétől el is vártuk. A gyáriak közepes crossovere 98 %-ot érdemelt a felnőttek védelmére, míg a biztonsági asszisztenseket 95 %-ra értékelték, ami kiemelkedőnek számít. Azért a 87 %-os gyermek és a 76 %-os gyalogosvédelemmel sem kell szégyenkeznie, az ötcsillagos értékelés pedig magától értetődő. Ez tehát egy kifejezetten jó kör volt, hiszen minden modell a maximális, ötcsillagos értékelést érte el, ami azt is jelzi, hogy a gyártók bizony komolyan veszik a biztonságot.

Kommentek