Tanulmányként már láthatjuk a BMW i5 utasterét

Nyomtatás

Fa könyvespolccal, kamu kerekekkel, és feleslegesen sok kijelzővel leplezi, de mi átlátunk a szitán. A BMW a 2017-es CES-en bemutatta az i Inside Future tanulmányát, amely nem más, mint a pár év múlva érkező i5 beltere – futurisztikusan túllőtt tanulmány formájában.

Haladjunk kívülről befelé: ahogy a tanulmány neve nem is tagadja, a jövőbeli i modellek belső terét álmodták meg vele a tervezők, de nem bírták ki, hogy külső részletekben is emlékeztessen a bajorok rendhagyó almárkája. Így például a C-oszlopok mögötti lebegő légterelő egyértelmű utalás az i8-ra, a teljes koncepció viszont az i3 nagytestvérét, az i5-öt juttatja eszünkbe – különösen, ha hihetünk a védjegy alá került tervrajzoknak.

A kedves kis előzetes ízelítő után térjünk át a lényegre: a jövő BMW belső terére. Az i modellek jelenleg is bevállalósak ezen a téren, és ez nem lesz másként a jövőben sem. A mobil irodára és minimalista otthonra egyszerre emlékeztető kialakítás a folyékony formák és ívek adják meg, amelyek nagy felületeket képeznek, amiket bőrborítással vagy digitális képernyőkkel dobtak fel a tervezők.

A gesztusvezérlés és az érintőpanelek ezen a szinten már alapvetőnek számítanak, a hologramos érzékelés viszont más tészta. Ez tulajdonképpen a gesztusvezérlés új szintjét jelenti, ahol a vezető egy szabadon lebegő háromdimenziós modellen keresztül böködi/lapozza/tekeri a levegőt, amelyet az érzékelők közvetlen parancsként fordítanak le.

A jövő további újdonságai között találjuk az audio hangélmény még magasabb fokát, amelyet a BMW Sound Curtain, azaz hangfüggöny testesít meg. Ennek középpontjában a fejtámlákba épített hangszórók állnak, amelyek minden egyes utas külön ízlésének megfelelő hangzásvilágot hoz létre, így például hallgathatjuk a kiegyenlített szólamokat, miközben hátul gyermekeink élvezik a dübörgő basszust.

Ha már a hátsó sor szóba került: itt is digitális, szélesvásznú kijelzők szórakoztatják az utasokat, természetesen a modern kapcsolódási formák bármilyen módján. A tetőpanelből kijövő megjelenítők használaton kívül érdekes hangulatvilágítást is biztosíthatnak.

Mindez persze ilyen formában soha nem lesz sorozatgyártásban, de megmutatja a belső terek jövőjének lehetséges irányait, miközben egy kicsit rávezet a néhány éven belül érkező i5-re.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark