Új csúcsmodellel mutatkozott be a Mercedes-AMG GT Roadster

Nyomtatás

Megérkezett a Mercedes-AMG GT nyitott verziója, ám a gyártó nem elégedett meg a vászontetős átalakítással: ’C’ utónéven új csúcsmodellt is kapott a sorozat, amely az ’S’ kivitelnél is erősebb 47 lóerővel.

Mercedes-AMG GT C Roadster – teljes nevén így hívják a vászontetős sorozat csúcsmodelljét, amely függőleges hűtőrácsáról azonnal beazonosítható. A C utónév nem sokáig marad kizárólag a nyitott tetős verzió sajátja: a GT R-ről érkező részlet és az izmosabb motor rövidesen a kupéhoz is elérhető lesz. De nézzük csak, hogy mit takar az elnevezés!

A roadster esetében nincs 510 lóerős S kivitel, vagyis GT és GT C néven elérhető a vászontetős változat. Mindkét esetben a négyliteres, biturbó V8-ast találjuk a lemezek alatt, ám jócskán különböző erőszinten. A hozzávetőlegesen 42 millió forinttól elérhető beszálló verzió 476 lóerőt és 630 Nm nyomatékot állít a vezető rendelkezésére – ez 14 lóerővel és 30 Nm-rel több, mint a kupé jelenlegi nyitánya. Ezzel a vászontetős kereken 4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, 302 km/h-s végsebessége pedig átlépi a jelentőségteljes küszöböt.

A C verzió – amely 2017-ben elérhető lesz a Coupé esetében is – 557 lóerőt teljesít, vagyis csupán 28 lóerővel gyengébb a GT R-nél. 680 Nm-es nyomatéka ráadásul már 1900-as fordulaton elérhető, és egészen 5750-ig kitart. A 0-100-as sprint így már csak 3,7 másodperc, a végsebesség pedig 316 km/h-ra. Az új modellek vegyes fogyasztás 9,3 illetve 11 l/100 km. A hajtáslánc maradt a régi, vagyis hétfokozatú duplakuplungos automataváltó küldi a hátsó kerekek felé az erőt, viszont a GT R hátsókerék-kormányzását és hátsó nyomtávját (+57 mm) is örökli a C verzió.

Ezzel nincs vége az élesítéseknek, ugyanis az izmosabb roadster váltóáttételeit is izgalmasabbra vették: az első fokozat hosszabb a jobb teljesítményleadás érdekében, miközben a hetedik rövidebb, a kisebb ugrások pedig még kirobbanóbb dinamikát kölcsönöznek a modellnek. A GT C-ben széria a kapcsolható sportkipufogó rendszer, amely igazán mennydörgő robajjá változtatja a V8-as muzsikáját. Emellett újdonság az aktív első hűtőrács is. Az ’R’-ből érkező megoldásnál elektromotor nyitják és zárják kb. egy másodperc alatt a függőleges ezüst lamellák mögötti ajtókat a gyors bemelegedés, a jobb légellenállás vagy az optimális hűtés érdekében.

Ami a roadster kialakítást illeti, a vászontetőt a súlycsökkentést figyelembe véve alakították ki a mérnökök. Így a tartószerkezet magnézium, alumínium és nagy keménység acél elemekből épül fel, a plusz tömeg pedig 100 kiló alatt marad a kupéhoz viszonyítva. A három színben (bézs, fekete és vörös) rendelhető vászontető 50 km/h-ig nyitható, a művelethez pedig mindössze kb. 11 másodperc szükséges – a megoldás tehát igazán felhasználóbarát.

Felszereltségek tekintetében minden maradt a régiben, de néhány újdonság azért akad a Roadster modellek esetében. Ilyen például az AMG sportülés, amelyet most először lehet ’nyaksállal’, vagyis a fejtámlák aljából kiáramló forró levegő lehetőségével rendelni. Emellett az opcionális Burmester audiorendszert is áthangolták a nyitott tetős használati igényeknek megfelelően – a különleges megoldások között pedig ott a mélynyomó, amely a csomagtartó ürege helyett a teljes belső teret használja hangvisszaverőnek.

A Mercedes-AMG GT és GT C Roadster a Párizsi Autószalonon ünnepeli premierjét, kereken két hét múlva, ezt követően pedig várhatóan a tavaszi szezonban kezdik majd átadni az első legyártott modellek kulcsait – a legjobbkor, mondhatni. A kupé változat hasonló frissülése is éppen ekkora várható.
Hozzászólások  

 
#2 Bullett 2016-09-16 10:27
1700 kg fölött vannak. Egyébként jók az arányok es szép az autó. Kicsit a Honda s2000-re emlékeztet felépítésben es arányaiban. Orr közép motor es a váltó a két ülés között.
Idézet
 
 
#1 Nocturne 2016-09-15 10:55
És hány kilósak ezek a dögök ?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark