Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A videojátékok és a távirányítós autók – vagy legalább az egyik a kettő közül – valószínűleg minden autórajongó életében fontos szerepet töltenek be. A Nissan most úgy gondolta, hogy párosítja a kettőt, a végeredményt pedig átülteti a valóságba. Így született meg a GT-R/C, amelyet úgy alakítottak át, hogy egy PlayStation (PS) 4 kontrollerrel lehessen irányítani kívülről – mindez pedig a kizárólag PS-re elérhető Gran Turismo videojáték és a Nissan 20 éves együttműködésének megünneplésére született meg.

A különleges négykerekű kívülről legfeljebb a matricázásnak köszönhetően ismerhető fel, azonban az utastérbe bepillantva máris feltűnik a turpisság. A mérnökök négy robotot hívtak segítségül, melyek a kormányt, a gázpedált, a féket és a váltót működtetik a kontroller parancsai alapján. A gombok megnyomására a parancsokat azonnal végrehajtja az autó, köszönhetően a hat darab beépített számítógépnek, amelyek 100-szor frissítenek másodpercenként.

Mindent robotok irányítanak

A Nissan szerint a kontroller 1 kilométeres körzetben működik, de akkor sincs tragédia, ha véletlenül kikerülnénk ebből a hatótávból, ugyanis a japán mérnökök olyan biztonsági berendezéseket építettek be, melyek ilyen esetben automatikusan aktiválják a fékeket és leállítják a motort. Az autót egyébként a Gran Turismo Akadémia győztese, Jann Mardenborough próbálhatta ki, akinek sikerült elképesztő, 122 km/h-s átlagsebességet mennie Silverstone-ban, és egyszer elérte a 211 km/h-t is – ez pedig egy kontroller segítségével vezetve bizony nem kis teljesítmény.

Valóban életre szóló élmény lehet

Természetesen azért volt némi segítsége a fiatalembernek, ugyanis a kört egy helikopterből követhette végig, a sebességről pedig rgy Racelogic VBOX Motorsport érzékelő tájékoztatta folyamatosan. Mardenborough elmondása szerint életre szóló élmény volt a GT-R/C irányítása. Az autót egyébként jó célokra használják majd a jövőben, hiszen iskolákba viszik majd bemutatni, hogy ezzel próbálják motiválni a fiatalokat a mérnöki szakma választására.

Kommentek