Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A hazai gyártású autók közül 400 lóerővel az Audi RS3 Sedan veszi át a stafétabotot, melynek premierjére a Párizsi Autószalonon került sor. A kompakt négyajtós mindent megkapott mellé sportos testvéreitől, hogy méltó RS modellé váljon.

Hangsúlyosabb kiállással - okkalKezdjük a szívvel: a 2,5 literes TFSI igazán szerethető erőforrás, tekintve, hogy öthengeres felépítéséből adódóan különösen sportos hangot ad ki magából. De nem csak azt. Akad itt még 400 lóerő és 480 Nm nyomaték is, utóbbi rögtön 1700-tól 5850-ig. Ilyen adatok mellett nem csoda, hogy a viszonylag könnyű szedán mindössze 4,1 másodperc alatt letudja a 0-100-as sprintet, amivel 10 évvel ezelőtt még a szuperautók ligájába soroltuk volna. A végsebesség szokásos elektronikusan szabályozott 250 km/h-ra, amelyet anyagilag megtámogatott kérésre az Audi 280 km/h-ra emelhet fel.

A mennydörgés hagyományosan két csövön érkezik

Sokoldalú állíthatósággal - galériaA váltásról egyébként hétsebességes, duplakuplungos automata gondoskodik, a tapadást pedig összkerékhajtás fokozza, amely elektro-hidraulikus többtárcsás kuplunggal osztja szét az erőt a tengelyek között – onnantól pedig a menetstabilizáló veszi át a differenciálzárak munkáját. De nem csak ő variálhatja a tevékenységét: a kipufogók egy szelep megnyitásával hangosabban üvölthetnek, a futómű lengéscsillapítói pedig kőkeményre állíthatóak.

Ha már futómű: a típus 25 mm-rel ül alacsonyabban a hagyományos társainál. A stabilabb fekvésről az elöl 20, hátul 14 mm-rel megnövelt nyomtáv is gondoskodik. A lassítást elöl 370 mm-es, nyolcdugattyús (!) fékek oldják meg, amelyek 19 colos felnik mögött feszülnek. Alapból 235, felárért pedig 255 mm széles abroncsok küzdenek a tapadásért.

A többi opció a hagyományos modellekből is ismerős lehet. A teljes arzenálba azért kerül egy-két új tag, de főleg a színek, a kárpitok és a betétek tekintetében. Emellett a központi rendszerben lehetőség van sportos telemetriai adatok lehívására, mint például a G-erők.

Az Audi RS3 Sedan párizsi premierje dacára várhatóan 2017 közepén érkezik majd meg a hazai kereskedésekbe, de ennél valószínűleg már korábban rendelhetővé válik. Az árakra még várni kell, de annyit már most is sejthetünk, hogy egy jól felszerelt darab úgy 20 millió forint környékén lesz.

Kommentek