Elektromos jövő: már úton van a következő Nissan Leaf

Nyomtatás

A Nissan szinte elsőként reagálva adott ki valóban használható elektromos autót a Leaf formájában, amely azóta több ízben frissült is. Azonban ez a szegmens olyan ütemben fejlődött, hogy az Észak-Európában oly népszerű típus esetében már a második generáció érkezéséről kell jelentenünk – az elektronikai kiállításon (CES) Carlos Ghosn a fejlesztés alatt álló, új villanyautóról is beszélt.

Mára a Nissan LEAF lett a világ legnagyobb számban eladott elektromos járműve, összesen 250 000 darabot értékesítettek belőle, melyek több mint 3 milliárd kilométert tettek meg. Mindeközben a LEAF 497 227 tonna szén-dioxid kibocsátástól kímélt meg minket. Az első generáció azonban megérett a cserére, hiszen rohamos és óriási fejlődésen ment át az elektromos autók ipara. Az új Nissan Leaf például tartalmazni fogja a ProPILOT-ot, a Nissan egysávos, autópályás autonóm vezetési rendszerét. Az újdonság már 2017 végén megérkezhet, de legkésőbb 2018 első negyedévében lerántja róla a leplet a japán gyártó.

A jelenlegi, 30 kWh-s akkumulátorral gazdálkodó verzióval szemben egy jóval nagyobb hatótávolságú utódot várunk, hozzávetőlegesen 500 km-es hatótávval – ennyi már kell ahhoz, hogy a General Motors új villanyautóját és a többieket maga mögé utasíthassa a Leaf. A 2015-ös Tokiói Autószalonon a Nissan az IDS-ben 60 kWh-s akkupakkot mutatott be, amely remek iránymutató az új Leaf technikai részleteit illetően.

Ghosn elmondta, hogy az autonóm közlekedéshez szükséges technológiai háttérhez NASA technikát is felhasználtak. A nagyfokú mesterséges intelligenciához a Leaf kombinálni fogja majd a vezetőtől származó adatokat és digitális értékeket, hogy áthidalja a szakadékot az emberek által vezetett és az autonóm eszközökkel ellepett közlekedés között. A Nissan szerint fontos pont, hogy a mesterséges intelligencia révén egyre nagyobb döntési képességekkel rendelkezzenek az autonóm rendszerek a különféle forgalmi helyzetek kezeléséhez. Mindemellett a Nissan 100 várossal tartja a kapcsolatot annak érdekében, hogy ne csak az autók, hanem az infrastruktúra is kövesse az közlekedés ilyen irányú igényeit.

A japánok a Microsofttal való kapcsolatot ugyancsak kiaknázzák, hiszen a Cortana nevű hangfelismerő rendszer nagy segítség lehet az egyre mélyebb tartalmú multimédiás rendszerek kialakításában. Ennek megfelelően a következő Leaf esetén nem csupán a hajtásláncot, a szolgáltatásokat illetően is borzasztóan sok különlegességre és újdonságra számítunk.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark