Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az elektromos autók piaca ugyan szépen lassan nő, az egyik legnagyobb visszatartó erő a magas árak mellett még mindig a viszonylag rövid hatótáv. A piac egyik legsikeresebb és egyben az egyik legkorosabb tagja a Nissan Leaf, mely kedvező árával és használható hatótávjával a mi szívünkbe is belopta magát. A japánok pedig még jobbá tennék autójukat, méghozzá egy új akkumulátorcsomag beszerelésével.

Egyelőre ugyan nem hivatalosak az információk, de a jól értesült források szerint a frissítés során az eddigi 24 kWh-s akkumulátorcsomagot egy új, 30 kWh-s lítium-ion szerkezet váltja majd, ami bizony több szempontból is fontos előrelépés lehet az autó életében.

Eddig is szerettük, de az új akkumulátorokkal még jobb lehet

Az extra energia pedig nagyobb hatótávot ígér. A konkrét adatok szerint az eddigi – normál körülmények között – 199 kilométerre ígért hatótávot valamivel több mint 30 kilométerrel toldhatja majd meg az új akkucsomag. Ez pedig több mint 15%-os javulást jelent, aminek igen nagy jelentősége lehet a valóságban. Mindezt ráadásul úgy érték el a japánok, hogy méreteit tekintve egy centivel sem lett nagyobb az új alkatrész.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy az akkumulátorok lecserélése mellett változik-e még valami a Leaf-en, ami lassacskán elérkezik egy átlagos autó modellciklusának vége felé. Ez pedig jól példázza, hogy az elektromos autózás bizony folyamatos fejlődésen megy keresztül, a kérdés pedig már csak az, hogy sikerül-e átlépni azt a küszöböt, amivel széles tömegek számára is valós alternatívát jelenthet a belsőégésű motorokkal szemben.

Kommentek