2018. Július 16., Hétfö

Frissitve:03:28:46

Játékra fel! – ezek voltak a kedvenc autós videojátékaink

Nyomtatás

A vezetés iránti szerelem és a különböző videojátékok iránti rajongás nem feltétlenül jár együtt, de kár lenne tagadni, hogy a legtöbb autórajongó így vagy úgy azért találkozott már a számítógépes és konzoljátékok világával – legalábbis azzal a szegletével, amiben négykerekűekkel kell versengeni egymás, vagy a gép ellen. Ezzel pedig mi, a szerkesztőség tagjai sem vagyunk másként, így ezúttal felelevenítenénk néhány régi, vagy éppen új játékot, amivel mi is jókat szórakoztunk, vagy éppen szórakozunk még most is alkalomadtán.

Több szempontból is kifejezetten élvezetesek tudnak lenni a videojátékok: egyrészt kiváló szórakozást nyújtanak – főleg, ha egymás ellen kell versengeni –, másrészt felelősség nélkül élhetjük ki bennük a sebesség iránti vágyunkat, harmadrészt pedig olyan autók volánja mögé képzelhetjük magunkat, amelyeket jó eséllyel nem nyílik majd alkalmunk vezetni a valóságban. Persze vigyázni is kell, hiszen nem egy barátságot tettek már próbára az ilyen és hasonló játékok.

Mielőtt belevágnánk a realisztikusabb autós játékok világába, azért érdemes néhány örök klasszikust is megemlíteni. Első körben a több generációt is megélt, még mindig sokak által szeretett Mari Kartot emelném ki, ahol a Super Mario kedves kis szereplői versengenek az aranyos kis gokartjaikban. Ez azonban mind csak álca, hiszen a különböző csapdáknak és trükköknek köszönhetően már-már vérre menő csatákat lehetett, és lehet még most is vívni a rokonokkal, a barátokkal, vagy akár magával a játékkal szemben, ami akár már a karakterválasztáskor elindulhat.

Az azonban szinte biztos, hogy egy cél előtt elkapott bénító csapda után hágnak majd a tetőfokukra az indulatok, és akár tettlegességig is fajulhatnak a dolgok. Hiába a Mario Kart a legkedvesebb kis „autós” játék, talán ez okozta a legnagyobb károkat az ember társas kapcsolataiban. A Ninetendo különböző változataira, így a legújabb konzolokra is elérhető a játék, amit természetesen mind grafikailag, mind pedig játékélmény szempontjából folyamatosan fejlesztenek – az első kiadás egyébként már nem kevesebb mint 25 éves.

Nem a Super Mario Kart az egyetlen olyan játék, mely kissé távolabb áll a valóságtól. Talán sokan emlékeznek még a Carmageddonra, ami éppen a Mario Kart ellenkezője volt: az 1991-ben kiadott, korhatáros játék a kedves kis mesefigurákkal ellentétben éppen az őrületre, a durvaságra és a roncsderbi stílusra erősített rá, ami érdekes módon inkább feszültség-levezetőként szolgált, noha a lényeg itt is azon volt, hogy küzdjünk az ellenfeleinkkel. A folyamatos pusztítás közepette azonban kevésbé foglalkoztunk az ellennel, míg a Mario Kartban az aranyos, mosolygó kis figurák csak olajat öntöttek a tűzre.

Néhány igazi klasszikussal is érdemes foglalkozni, mint például a Lotus, amelynek első, 1990-es kiadásában csak csak az angol gyártó Esprit típusú modelljével száguldhattunk, és bár a grafika még közel sem tartott ott, ahol jelenleg – mondjuk úgy, hogy inkább csak színes kis négyzetekből állt össze a kép – az élmény felejthetetlen volt. Már ebben is játszhattunk egymás ellen osztott képernyőn, míg az ellenfeleink olyan neveket viseltek, mint például Ayrton Sendup, Nijel Mainsail vagy éppen Alain Phosphate – természetesen bármilyen hasonlóság az akkor élt híres autóversenyzők neveivel csupán a véletlen műve volt.

Az időben ugorva egyet mindenképpen érdemes rátérni a különböző rallyjátékokra. Ezek közül is talán a Rally Championship és az első Colin McRae Rally emelendő ki, amelyből aztán kifejlődött a jelenleg Dirt néven futó játék, ami már a negyedik részénél jár, és a jelenlegi rallyjátékok csúcsát képviseli. A Colin McRae Rally egyébként 1998-ban jelent meg, és a Rally Championship 2000-es kiadásával párhuzamosan már a második részt mutatták be belőle. Ezekben a játékokban az akkor még virágzó WRC versenyekbe csöppenhettünk bele, és elképesztő csatákat vívhattunk az idővel – sőt, a modernebb változatokban már saját, vagy ellenfelünk szellemképével is.

Természetesen a Need For Speed sorozat sem maradhat ki a sorból, amely mostanra már számtalan résszel rendelkezik, ám mégis a korábbi kiadásaira emlékszünk vissza a legjobb szívvel. Az első részt még 1994-ben mutatták be, amit az 1997-es második rész, és a Hot Pursuit utónévvel 1998-ban megjelenő harmadik rész kísért, ám megmondom őszintén, az én legkedvesebb emlékeim a 2000-es Porsche Unleashed-hez, a 2002-es Hot Pursuit 2-höz, a 2003-as Underground-hoz és a 2004-es Underground 2-höz fűződnek, noha a legnagyobb rajongók szerint a sorozat talán legjobb része a 2005-ös Most Wanted volt.

A grafika ez idő alatt természetesen villámgyorsan fejlődött, ahogyan a játékélmény is – habár a Need For Speed sorozat mindig is „arcade” volt, ami azt jelenti, hogy nem a valósághű fizika volt a cél. A Porsche Unleashed sokáig az egyetlen játék volt, amihez a német gyártó engedélyezte autóinak használatát – igaz, abban csak azok szerepeltek. A Hot Pursuit 2 csodája a „rendőrség” megjelenése volt, és az, hogy dönthettünk, hogy üldözők vagy üldözöttek akarunk lenni. Ez után jött a Halálos Iramban hangulatát hozó Underground, amelyben igazi tuningverdákkal versenyezhettünk, és megjelent a gyorsulási verseny mód. A legszebb emlékek azonban mégis az Underground 2-höz fűznek engem, amikor megjelent a szabad játékmód, és a szárnyakkal, csicsás matricákkal és neoncsövekkel teleaggatott autókkal lehetett cél nélkül szelni az utakat – a régi szép idők…

A szimulátoros világba csöppenve mindenképpen említést érdemel a Gran Turismo sorozat, amely rengeteg autóval és számtalan pályával állt mindig is a játékosok rendelkezésére. A kizárólag PlayStation-re elérhető sorozat legemlékezetesebb része talán a 2. volt: még mindig a fülemben csengenek a kerekek nyikorgásának mű, folyamatosan ismétlődő hangjai, a furcsa hangeffektek a menüpontok közötti váltáskor és a versenyek alatti jellegzetes zene, ami persze akkor még menőnek számított – az alábbi videóban pedig Önök is meghallgathatják ezeket. A sorozat újabb tagjai már jóval modernebbek, de az alapkoncepció nem változott, csupán a hangok, a fizika és a grafika fejlődött tovább – októberben érkezik egyébként a 7. rész, ami a Gran Turismo Sport névre hallgat.

Visszatérve egy kicsit az „arcade” világba, a Test Drive névre hallgató sorozat szintén előkelő helyet foglal el a szép emlékek listáján. Az első rész még 1987-ben jelent meg, és 2006-ig azt még további 7 követte, amelyeket őszintén megvallom, sohasem próbáltam, de az akkor megjelenő Test Drive Unlimited fiatalkorom egyik meghatározó játéka volt: rengeteg elérhető autó, szabad játékmód és olyan apróságnak tűnő, ám a játékélményt nagyban növelő dolgok, mint például a saját rádió szerkesztésének lehetősége, vagy az autók részletes belső kidolgozottsága. 2011-ben aztán jött az Unlimited második része, ám akkor már alábbhagyott a varázs.

Végül, de nem utolsó sorban persze érdemes megemlíteni a jelenkor legnépszerűbb autós videójáték-sorozatát is. A Forza első része még a csak PlayStation-re elérhető Gran Turismo ellenében jelent meg Xboxra 2005-ben, Motorsport utónévvel. A versenypályák világát közelebb hozó sorozatnak idén a 7. része jelenik majd meg októberben, és több mint 700 autó lesz elérhető benne – ráadásul egy szimulátorról beszélünk, így a játék valóban közelebb tudja hozni egy-egy méregdrága szupersportautó vezetési élményét. A Forza Motorsport 7 Xbox One-ra és Windows 10-re egyaránt elérhető lesz – persze bizonyára igencsak komoly gépigénnyel.

Az autós videojátékok tehát egy külön kasztot képviselnek, hiszen a vezetés szerelmeseit közelebb hozhatják álmaik tárgyához, ráadásul kiváló szórakozást is nyújthatnak – arról nem is beszélve, hogy egy fejlett kormánnyal játszva a szimulátor típusú játékok akár valódi fejlődési lehetőségként is szolgálhatnak. Persze, ha tehetjük, maradunk inkább a valódi négykerekűeknél, de mindig jut időnk egy kis versengésre a képernyők előtt, ha arról van szó. Önöknek volt kedvenc autós videojátékuk? Amennyiben igen, ne habozzanak megosztani velünk.
Hozzászólások  

 
#3 Jani 2017-08-13 09:13
Van még a simbin-es Race 07, az eléggé élethű.
Idézet
 
 
#2 Andras79 2017-08-11 13:27
Én a Test Drive Unlimited-del annak idején annyit játszottam éjszakánként hajnalokba nyúlóan, hogy szűk két hét után végkimerültség jelei mutatkoztak nálam, így nem tudtam dolgozni menni egy hétig, de az első kényszer "szabadság" napon több, mint 14 órát aludtam egyfolytában, és így lassan visszaállt az "egyensúly"-om! Fiatalság, bolondság! ;-))
Idézet
 
 
+1 #1 Mányai Lajos 2017-08-10 19:08
Burnin' Rubber 3, Starsky & Hutch.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark