Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az ősz, a tél és a tavasz egyértelműen a rapszodikusabb időjárásról szól, amihez a legjobban a sofőröknek kell alkalmazkodniuk, hiszen a biztonságos közlekedés a napi rutin kulcsa. A gyakorta ködös időben azonban rettentően sokan használják helytelenül a ködfényszórót és a ködzárófényt, amellyel akár balesetveszélyes szituációt is okozhatnak.

A hatályos KRESZ egyértelműen kimondja, hogy milyen alkalmakkor szabad a ködlámpát használni. „Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.” Noha a szabály nem mondja ki, hogy lakott területen belül tilos felkapcsolni a szóban forgó fényszórókat, lámpákat, gyakorlatilag városi körülmények között vajmi kevés indokolja a használatukat.

Egyrészt a fényviszonyok teszik feleslegessé a ködlámpa lakott területen belüli használatát. Nappal lakott területen általában még sűrűbb ködben sem csökken olyannyira a látótávolság, hogy a városi forgalomban az előttünk levőt a ködzárófény hiánya miatt ne vennénk észre, az első ködlámpákkal pedig fényes nappal biztosan nem látni jobban. Este pedig a közvilágítás teszi lakott területen indokolatlanná a plusz fényforrások felkapcsolását. Másfelől a városban relatíve alacsony sebességgel ildomos haladni, ami ugyancsak nem igényel nagyobb látótávolságot.

Emellett lakott területen belül az autók egymáshoz képest közel mozognak, s a hátsó helyzetjelző ködlámpa felkapcsolásával gyakorlatilag a mögöttünk haladót vakíthatjuk el, több haszna nincs. Az imént felvázolt szituáció pedig roppant balesetveszélyes, ráadásul az olyan típusoknál, amelyeknél mindkét oldalon ködzárófény világít, könnyű a hasonló teljesítménnyel világító féklámpával összetéveszteni a ködzárófényt.

Természetesen lakott területen kívül, sűrű ködben ajánlott használni az első és a hátsó ködlámpát is, hiszen a nagyobb sebesség és járművek közötti nagyobb távolságok miatt a zavaró hatások kioltódnak, a fényviszonyok és a látótávolság pedig indokolttá teszi a ködlámpák használatát. Esőben semmiképpen sem, hóesésből is csak a sűrűbb esetében érdemes felkapcsolni az első és/vagy hátsó ködlámpákat - igaz, ez az adott autótól is függ.

Általános szabályként elmondható, hogy érdemes körültekintőnek lenni. Csak akkor használjuk a ködlámpát, ha a fényviszonyok indokolják és figyeljünk arra, hogy amint a korlátozott látótávolság megszűnik (pl. a köd feloldódik) az autós társaink érdekében vegyük is azt vissza. A vízválasztót pedig nem is elsősorban a terület lakottsága, hanem az úton közlekedők jelentik. A képlet egyszerű: ha valaki mögöttünk közlekedik, az egészen biztosan lát, így csak elvakítaná a ködzárófény - kapcsoljuk hát ki a hátsó ködlámpát. Ugyanígy, ha valaki mögött autózunk, nincs értelme elöl világítania a kiegészítő egységnek.

Kommentek