Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

TDI – a betűhármas sokak számára az örökkévalóságnak készült dízel ketyegőt jelenti, míg a rizsrakétások mémgyárában egész más aspektusban szerepel a német motor jelzete. Természetesen az Autó Pult nem szól bele e vitába, legfőképp azért, mert az immáron 25 éves TDI motorokat egy különleges kiadású A7-essel ünnepli meg az Audi.

A TDI technológia negyed évszázados múltjára nem is akármilyen modell megépítésével, egy A7 3.0 TDI Competition szériával emlékezik az ingolstadti gyártó, amely természetesen nem csupán különlegesebb, de erősebb is a hagyományos verziónál. Noha a háromliteres biturbó dízel már a ráncfelvarrás során is erősödött, ezúttal még izmosabb formában mozgatja a stílusos kupét.

A mérnökök további 7 lóerőt kisajtolva, 327 lóerőre emelték a csúcsteljesítményt, miközben a maximális nyomaték 1400-as percenkénti fordulattól 2800-ig rendelkezésre álló, 650 Nm-es értéke már-már a brutális kategória határait súrolgatja. Mindez azonban semmi, a sofőr ugyanis további 20 lóerő lehívásával fokozhatja a gyorsulást. Ezen adatok ismeretében az 5,1 szekundumos 0-100-as sprint már nem is meglepő.

A combos teljesítmény ellenére a TDI technológia révén horror fogyasztásról nem kell beszélnünk, a gyáriak szerint az Audi ünnepi büszkesége mindösszesen 6,1 liter gázolajat éget el 100 km-en (162 g/km) vegyes üzemben, amiben természetesen a nyolcgangos Tiptronic automataváltónak is szerepe van.

A különkiadás egyébként magában foglalja az S line sportcsomagot, amely 20 mm-es ültetést, 20 hüvelykes könnyűfém felniket és fekete kipufogóvégeket, valamint tükörházat takar néhány további apróság mellett. A 25 éves kiadást kizárólag szürke, piros és kék színben kérhetik a vásárlók.

Az utasteret fekete bőrkárpit borítja, a sportülések pedig fekete vagy szürke kárpittal választhatóak, S line hímzéssel együtt. A betéteket illetően alumínium és fa jön a képbe, valamint Quattro logó ékesíti a küszöböket. A jubileumi TDI augusztustól lesz rendelhető, míg a szállítások szeptemberben kezdődnek meg.

Kommentek