Autonóm Mercedes kamionok mutatnak utat a közeljövőbe

Nyomtatás

Teherautókkal és kamionokkal ritkán foglalkozunk az Autó Pult hasábjain, ugyanakkor vannak olyan hírek, melyeket mi sem hagyhatunk figyelmen kívül – kiváltképp, ha a személyautókra is vonatkozik, vagy éppen egy új technológiáról van szó. A Mercedes-Benz esetében mind a kettő igaz, hiszen az autonóm képességekkel felvértezett Actros kamionjaik nagy hatással lehetnek az autópályás közlekedésre, és nemrég igencsak nagy tettet vittek véghez.

A németek három prototípust indítottak útnak Stuttgartból, hogy azok egymást segítve, rengeteg várost érintve eljussanak végül Rotterdamba. A terv pedig tökéletesen sült el, ugyanis a három teherautó a V2V (vehicle-to-vehicle) technológiát felhasználva gyakorlatilag vonatozva érte el a célt, amivel bizonyították, hogy a rendszer nem csak működőképes, de hatékony is.

A megoldás lényege egyébként az, hogy egymásra egy hálózaton csatlakozva képesek egymásnak információkat küldeni a járművek. Mindeközben persze az önálló navigálás is megoldott, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag vonatként, egymástól 15 méterre haladva tesznek meg hatalmas távokat. A németek mérései szerint ezzel a légellenállást olyannyira le tudják csökkenteni, hogy akár 10 %-kal is takarékosabbak tudnak lenni a kamionok.

„Konvojban haladni kiváló példa arra, hogy hogyan lehetne növelni az ilyesfajta áruszállítás hatékonyságát a z egymással kommunikáló járművek segítségével. Mára már 365 ezer olyan Daimler jármű van az utakon, amely képes erre, ami nagyban hozzájárul az ilyen fejlesztésekhez” – árulta Dr. Wolfgang Bernhard, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke.

Noha attól még messze állunk, hogy a kamionok sofőr nélkül tudjanak közlekedni, de már ez a fajta önvezető képesség is rengeteg pozitívummal járhat, hiszen nem csak jóval hatékonyabb, hanem az emberi mulasztásból fakadó balesetek is elkerülhetőek vele, amik az ilyen nagy teherautók esetében bizony sok áldozattal, de legalábbis hatalmas dugókkal járnak – ugyanez persze a személyautókra is igaz. A konvojban haladó kamionok ötletét tehát mindenképpen csak támogatni tudjuk.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark