Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A James Bond filmek látványvilágához már szorosan hozzákapcsolódtak az Aston Martin négykerekűi. Az utolsó, Spectre című epizódban pedig igazán nagyot alkottak az angolok, ugyanis egy kizárólag a film kedvéért elkészített típussal száguldozhatott a titkos ügynök. Noha a DB10 sosem kerül majd sorozatgyártásba, egy szerencsés gyűjtő most mégis megvásárolhat egyet, ugyanis az illetékesek úgy döntöttek, hogy az egyik példányt aukcióra bocsátják.

A DB10-ből mindössze 10 darab készült, ami működőképes, és ezek közül is összesen 2 példány maradt érintetlenül – a többi mind „áldozatul esett” a forgatások kívánta átalakításoknak. A különleges modell megalkotását nem vették félvállról az Aston Martin mérnökei: a V8 Vantage alapjait felhasználó négykerekű karosszériája teljes egészében karbonból készült, míg az utasteret kézzel készítették el az angolok.

Sosem kerül gyártásba - ez az egyetlen esély, hogy megszerezze valaki

Az erőforráson nem változtattak a mérnökök, így a V8 Vantage 4,7 literes szerkezetét kapta meg a DB10, ami egy manuális váltón keresztül juttatja el az erőt a hátsó kerekekhez, ugyanis James Bond szeret a vezetés élményének hódolni. A szériagyártású modellben egyébként 426 lóerőre és 470 Nm-es csúcsnyomatékra képes az erőforrás, amivel 4,8 másodperc alatt katapultál 100 km/h-s sebességre, és meg sem áll egészen 288-ig.

A formai megoldásait még viszontláthatjuk a jövőben

Ha mindez még nem lenne elég, az egyetlen, privát tulajdonos kezébe kerülő DB10 lesz az első Aston Martin, amely megkapja a gyáriak platina hitelesítési díját. Ez annyit jelent, hogy az autó keresztülment egy digitális letapogatáson, amivel a jövőben bármikor könnyen azonosítható. Az már csak hab a tortán, hogy a James Bondot játszó színész, Daniel Craig is aláírta az autót.

Ennél már csak drágább lesz

A különlegességet egyébként február 18-án fogják elárverezni a Christie’s King Street aukciós ház rendezvényén, és a bevételt az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetnek adományozzák. A szakemberek körülbelül 1 millió fontos végösszeget jósolnak a liciten, ami forintba átszámolva bizony közel 410 milliót jelent, de azon sem lepődnénk meg, ha még egy ennél is nagyobb ajánlat lenne a nyerő – valószínűleg sokan szeretnék magukénak tudni James Bond egyetlen, különleges Aston Martinját.

Kommentek