Megérkezett a Dacia robotizált automataváltója

Nyomtatás

Valljuk be, a Renault egészen ügyesen sakkozik a különböző márkák pozícionálásával. A korábban egyszerű belépőmodelleket tartalmazó Dacia-kínálat az évek során egyre fejlődik, eközben pedig a franciák modelljei is tartanak felfelé, helyet adva az új belépőként érkező Ladának. Ezúttal automataváltóval gazdagodott a Dacia kínálata.

Easy-R néven automatizált váltót kapnak bizonyos motorok a Logan és a Logan MCV, továbbá a Sandero és a Sandero Stepway esetében. Habár az anyavállalat, a Renault az EDC személyében már rendelkezik automata szerkezettel, úgy tűnik, hogy az alacsonyabban pozícionált Dacia modelleknek be kell érniük a robotváltóval, amely jóval kevésbé kifinomult, mint a duplakuplungos vagy a bolygóműves megoldású egységek. Az automatizált váltó, vagy más néven robotváltó lényegében a kialakítást tekintve abban különbözik a kézi váltóktól, hogy a sofőr helyett itt a kuplung kiemelését, valamint a váltórudazat mozgatását elektromechanikus úton, aktuátorokkal oldják meg, természetesen számítógépes vezérléssel.

Az elektromechanikus működtetésű egység nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik: a gyártó fokozott megbízhatóságot ígér, amelyet 130 000 órás pados és 120 000 kilométeres országúti teszttel támaszt alá a Dacia. A robotváltót a TCe 90 néven ismert 90 lóerős, 140 Nm csúcsnyomatékú háromhengeres, turbós benzinmotor kapja meg. Az így összeállt páros az ígéretek alapján akár 4,9 liter benzinnel is beéri 100 km-en, ugyanis az automatikus start-stop rendszer szintén az alapfelszereltség részét képezi. Jó hír, hogy az egyszerű szerkezet elérhető árú lesz: a várakozások szerint 200 ezer forintos pluszt kell kifizetni érte.

A robotváltó opciója hamarosan megjelenik a hazai piacon is, számításaink szerint pedig éppen hárommillió forint alatt hozzájuthatunk a legolcsóbb automatás Daciához, és a legdrágább változatok is megállnak majd a 4 milliós határ alatt.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark