Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Noha csupán 2022-ben tervezi piacra dobni a Volkswagen a retró stílusban fogant elektromos, összkerékhajtású mikrobuszt, a németek már évekkel a premier előtt előrevetítik az újdonságot, illetve azt, hogy 5 év múlva nagyjából mire számíthatunk. Az ID Buzz bemutatkozik.

A VW elektromos forradalmat tervez - galériaA stílust illetően kellemes egyveleget képez a wolfsburgiak kisbusza a modern megjelenés és a múltidézés elemeit felhasználva. A teljesen elektromos hajtáshoz tervezett platform nagy segítséget nyújtott abban, hogy a mérnökök a lehető leghatékonyabban tudják kialakítani a belső teret, így nem csoda, hogy az adott külső méretekhez tágas utascella társul. A magasépítésű, alapvetően dobozt idéző forma akár 8 személy számára tud kényelmet nyújtani.

Az ID Buzz egyébként nem más, mint a Volkswagen következő évtizedre tervezett elektromos autós offenzívájának egyik fontos tagja. A gyártó célja nem más, mint a dízelbotrányt követő, megtépázott állapot után felállni és a következő fontos korszakban, a villanyautók érájában az élvonalba kapaszkodni. A németek mintegy 5 elektromos típust kívánnak bemutatni, amelyek között ott van a tavalyi Párizsi Autószalonon debütált négyüléses ID. A további három újdonság nem más, mint egy crossover, egy szedán és egy sportmodell.

„A Volkswagen elektromos offenzívája 2020-ban veszi kezdetét és teljesen új architektúrára épül. Ez az a pont, ahol teljesen új generációs, tisztán elektromos járműveket dobunk piacra. 2025-re éves szinten mintegy egymillió eladott villanyautónál szeretnénk tartani, s közben az elektromos autózás a Volkswagen egyik védjegyévé válhat” – nyilatkozott optimistán a következő nagy lépést illetően Herbert Diess, a márka egyik legfontosabb embere.

A következő évtizedet hozza közelebb - galériaAz ID Buzz lemezei alatt két elektromotor lapul: az első, rövid túlnyúlásban az egyik, míg a hátsó tengelynél a másik. Ennek következtében teljes értékű összkerekes modell a VW villamos kisbusza, miközben a kompakt ID egyetlen motorjával csupán a hátsó kerekeket hajtja. A villanymotorok mindegyike picivel 200 lóerő feletti teljesítmény leadására képes, így a bő 400 lóerővel 5 szekundumos 0-100-as sprintre képes a mikrobusz. A csúcssebesség elektronika által került korlátosra, 160 km/h értékben.

A Volkswagen emellett tisztán hátsókerékhajtással is tervezi majd piacra dobni az ID Buzzt, abban az esetben viszont 270 lóerő körül alakul a teljesítmény. A padlóba 111 kWh összkapacitású akkumulátor csomag kerül, ami zéró kibocsátás mellett tesz lehetővé 600 km-es, azaz nagyon is korrekt hatótávolságot. Ez a képesség felülmúlja a tavaly bemutatott e-Budd produkcióját. A gyártó szerint az akkupakkot 30 perc alatt fel lehet tölteni 80%-ra, ami 480 kilométer megtételéhez elegendő.

Az ID Buzz esetében természetesen már beszélhetünk autonóm vezetési képességekről, tehát a Volkswagen mindenképpen szeretne addigra használható önvezető rendszert összepakolni. Mindemellett az utastérben 180 fokban elfordítható ülések és érintőpaddal is szerelt műszerfal szerepel a repertoárban. Az autó egyébként 4941mm hosszú, 1976 mm széles és 1963 mm magas. Az alapokat a villanyautózáshoz kifejlesztett MED platform adja, 3300 mm-es tengelytávolsággal.

Kommentek