Crossover specialistává lépett elő a Volvo

Nyomtatás

Néhány éve forradalom indult az autóiparban, ugyanis egyes gyártók egyszerűen nem vettek tudomást a hagyományos értelemben vett kategóriákról, elmosták a rég megszokott szegmensek határait: így születtek a crossoverek és SUV-k, amelyek azóta a legdivatosabb, legnépszerűbb autóknak számítanak. Hogy mennyire, azt a Volvo eladási is jól mutatják.

A svédek korán nyitottak az új irányba, és tették ezt a lehető legjobban, hiszen a prémium vásárlók is hamar rákaptak az emelt hasmagasságú, nagyobb magabiztosságot sugárzó modellekre. Peter Mertens, a kutató-fejlesztő részleg első embere elmondta, hogy a Volvo jó úton halad e tekintetben: a márka hamarosan szignifikánsan több crossovert és SUV-t értékesít majd, mint hagyományos modellt.

A szakember a Párizsi Autószalonon a V90 Cross Country premierjén beszélt az újfajta szemléletről és a márka jövőjéről. Elmondta, hogy az XC40 érkezése 2018-ban mindenképpen mérföldkő lesz, hiszen az új generációs 40-es variánsok közül azt mutatja be elsőként, még az ötajtós és a kombi előtt a gyártó. Ezzel is jelezvén, hogy az emelt modellek szegmense mennyire fontossá vált az utóbbi évek során. A crossoverek és SUV-k már most is jelentősen jól teljesítenek a legfontosabb piacokon, így Svédorszában, az Egyesült Államokban és Kínában is. Noha Mertens nem említette, hány XC40-et kívánnak értékesíteni, hat számjegyű példányszámra számíthatunk.

Tavaly a Volvo világszerte 503.127 autót adott el, amelynek már most több mint a felét, egészen pontosan 267.000 példányt a crossover és SUV kategória adta. A legjobban az XC60 teljesített, abból összesen 159.617 példány kelt el, miközben a második legnépszerűbb svéd a 83.357 darabos eladást produkáló V40 volt. Az új XC90-ből 40.261 darabot adtak el, ami az árkategóriát nézve kiemelkedő eredmény, emellett 30.175 XC70 és 23.247 V40 Cross Coutry kelt el.

Idén is jól teljesít a márka, s azon belül is a szóban forgó kategóriában szereplő modellek, hiszen az első hat hónapban például már 51.810 XC90 talált gazdára, ezzel százezer feletti éves darabszámot előre vetítve.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark