Jogosítvány otthonról - teszteljük az e-learning webjogsit

Nyomtatás

Nyugaton már bevett gyakorlat, itthon pedig most kezd egyre szélesebb körben elterjedni az otthoni, számítógépes tanulás. Az oktatás ezen formája számtalan előnnyel jár: többek között költséghatékony, ugyanakkor rugalmas, és a vizsgaeredményességek szempontjából is pozitív képet mutat. Most pedig már az autós területen is találunk rá példát.

Az e-learning térnyerésével már a KRESZ-tanfolyam elvégzéséhez sem kell tantermi órákra járni. A teljes körű képzés érdekében az Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által akkreditált e-learning szolgáltatás (elméleti e-learning KRESZ-tanfolyam) már elérhető több száz autósiskolánál, ahol aztán a jogosítvány megszerzéséhez a szükséges gyakorlati képzést is biztosítják.

A magyarországi fiatalok nagy része a korhatár elérését követő pár éven belül jogosítványt szerez. A fiatal (15-25 év közötti) korosztály több mint fele 17-18 évesen szerez vezetői engedélyt, és csupán 20%-uk kezdi el a KRESZ majd a gyakorlati oktatást 20 éves kor felett. A statisztikák szerint jellemző az is, hogy a fiatalok nem csak a vizsgákat teszik le, hanem rendszeresen vezetnek is, csupán 15%-uk jelentette ki, hogy ritkán (3 havonta), vagy soha nem ül volán mögé. A saját autóval rendelkező fiatalok kétharmada önerőből, saját pénzből vette autóját, egyharmaduk részben, vagy egészében szülői segítséggel. A legtöbben bevásárolni, iskolába és munkába járásra használják a járművet. Autóvásárláskor számukra az elsődleges keresési felület az internet, 63%-uk itt böngész majd autót magának, míg a család és a rokonok tanácsára másodlagosan támaszkodnak. Az internet mostantól a vezetői engedély megszerzésében is fontos szerepet játszik majd.

A www.webjogsi.hu címen elérhető képzési rendszer évente több mint 100 ezer potenciális felhasználó számára nyújt lehetőséget arra, hogy olcsón és gyorsan jussanak hozzá az akkreditált e-learning képzéshez.

A tanulásra fordított időt saját maguk oszthatják be; a rendszer kilépéskor megjegyzi, hogy hol tartott a tanuló, aki a következő belépéskor ugyanonnan folytathatja. A tanfolyam elvégzéséhez számítógép és internetkapcsolat szükséges, így az ország bármely pontjáról lehet csatlakozni a képzési rendszerhez. Az e-learning esetében a vizsgaeredmények jobbak, a vizsgasikeresség aránya is nagyobb, mivel a vizsga az elektronikus képzéshez hasonló számítógépes környezetben történik, így ennek a kezelése és megszokása már a tanulás folyamata alatt rutinná válik.

A tanulást életszerű példák és szimulációk segítik. A rendszer egyik legfontosabb jellemzője az interaktivitás: az oldalak közti navigációtól a tesztek és feladatok elektronikus kitöltésén át az azonnali kiértékelésig sokféle módon kihasználhatóak az e-learningben rejlő lehetőségek.

Az eTITAN – mint a képzések adminisztrációs rendszere – adatbázisában rögzíti és értékeli is a tanuló előrehaladását, az ellenőrző kérdésekre adott válaszait, eredményeit és tevékenységét, ezzel is segítve az oktatás folyamatát. A tanfolyam elvégzését követően a tanuló a hatályos szabályoknak megfelelő képzési igazolást kap – amelyet az eTITAN automatikusan be is küld a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz –, és ugyanolyan vizsgát tehet, mint azok, akik a hagyományos tantermi oktatással szerezték meg ismereteiket.

A hivatásos tehergépkocsi- és autóbusz-vezetők számára kötelező Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) megszerzésére is lehetőség van e-learning keretében. Ez a képzési forma nagyban megkönnyítheti a hivatásos sofőrök életét, akik számára a tantermi képzés ily módon nem igényel külön rendszeres időráfordítást, a tananyagot szabadidejükben, kiállási és pihenőidejükben is bármikor, bárhol elsajátíthatják. A Nemzeti Közlekedési Hatóság által akkreditált tananyagokat a hazai járművezető-képzésben több évtizedes tapasztalattal rendelkező közlekedési szakértői csoport készítette, szoros együttműködésben egy pedagógiai, didaktikai szakemberekből és multimédiás fejlesztőkből álló csapattal, ami szakmailag és módszertanilag egyaránt garanciát jelent a tananyagok magas színvonalára.

Ennyit az elméletről. Ám annak érdekében, hogy mi egy valóságos, reális körképet kaphassunk a rendszerről, elvállaltuk ez e-learning KRESZ-tanfolyam kipróbálását, mégpedig rögtön három Hölgy tesztelővel, akik közül kettő 'új belépő' volt, a harmadik viszont korábban már elvégzett egy 'hagyományos' KRESZ-tanfolyamot és sikeresen le is vizsgázott belőle, ám időközben - mivel a megadott határidőn belül nem folytatta a jogosítványt - elévült a korábbi vizsgája. Dorina így teljesen objektíven tudta összehasonlítani a két rendszert. Ugyan még nem fejezte be a tanfolyamot, ám az eddigi tapasztalatok alapján így nyilatkozott a webjogsiról:

"Maga a regisztráció, a felület elérése és az eligazodás rajta egyszerű és érthető. Az utasítások egyértelműek, következetesek. Én jártam már néhány éve KRESZ-tanfolyamra, és le is vizsgáztam belőle, csak aztán elévült. Ez az online tanfolyam sokkal jobban tetszik, mivel a saját tempómban tudok haladni, ha valamit nem világos, akkor többször el tudom olvasni. Nagyon tetszik, hogy vannak mozgóképek, valamint illusztrációként kisfilmek benne, hogy még jobban érthető legyen a magyarázat. Eddig elég gyorsan tudtam vele haladni, mivel tényleg jól vannak összefoglalva, levezetve az információk. Összeségében én bármikor ajánlanám másoknak, illetve ha választanom kéne, akkor inkább az online tanfolyamot részesíteném előnyben a hagyományossal szemben."

Klaudia hasonlóan pozitívan válaszolt kérdéseinkre. "Hogy tetszett-e? Igen, nagyon színvonalasan van kivitelezve, mind a megjelenítés, mind pedig maga a felépítés. Alapvetően se a kialakítással, se a diasorral, se az érthetőséggel nincs gond. Hogy merültek-e fel problémák? Akadt néhány apróság, például még az adminisztrációs résznél; nem tudtam, hogy például az egészségügyi alkalmasság a KRESZ előtt kell-e. A regisztrációnál kérdezi a rendszer, hogy mik a feltételek (pl. szemüveg stb.) és ezt a részt üresen hagytam, s utána úgy jött a szerződés, hogy megkötés nélkül vezethetek majd. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol mondták, hogy akkor új szerződést kell kiküldeniük - szóval jó lenne, ha ezt a rendszer még a regisztráció előtt , azonnal kiírná."

Egyébként az ügyfélszolgálaton nagyon kedvesek, és tényleg még aznap postára adták az új szerződést - maximálisan meg voltam elégedve velük. Akadtak még egyéb értelmezési problémák néhány kérdéssel kapcsolatban, így összességében hasznosnak tartanék - mivel a jogosítvány kapcsán ez a legelső kör - egy részletesebb útmutatást a teljes jogosítvány-megszerzési procedúráról.

Mennyi időbe telik? Elég sokba. Vannak azért túl részletesen, többször megfogalmazott, vagy háromszor körülírt információk, amiket azért túlzásnak érzek kicsit. S hogy lehet vele haladni? Lehet azért. Ám ahogy fentebb is írtam, szerintem néhol túl sok az információ, és egy kicsit izgulok is, hogy az előírt 60 óra alatt vajon befejezem-e a tanfolyamot - és nem azért, mert túl butának vagy lassúnak tartanám magam, hanem mert minden dián 10 dologra rá kell kattintani, hogy továbbengedjen, hiába volt már kétszer leírva ugyanaz korábban.

Hogy egyértelmű-e? Még túlságosan is; nagyon-nagyon szájbarágós. Szerintem nincs olyan ember, aki 8 általános után ne értené meg - ilyen szempontból tényleg nincs kifogás. Összességében remek lehetőségnek tartom, tényleg nagyon kényelmes, hogy az ember otthonról, amikor kedve és ideje van rá, akkor csinálja. Ám épp ez a hátulütője is, mert nem vagyok rákényszerítve, hogy csináljam, így jó eséllyel a végére fog túlhalmozódni. Amennyiben az embernek van önfegyelme hozzá, akkor véleményem szerint jobb ez a megoldás, mint tanfolyamra menni. Ezen felül mindenki a saját képességeinek megfelelően haladhat. Mindenképp ajánlom (főleg) azoknak, akiknek nem áll módjukban időre tanfolyamra járni, és azoknak, akik tudják magukról, hogy hatékonyan képesek otthon tanulni."

Anna a következőképp nyilatkozott: "Alavetően jó ötletnek tartom, de még lehetne rajta fejleszteni, hogy gyorsabban lehessen haladni. Problémám csupán egy volt. Valamiért nem fogadta el a rendszer a regisztrációmat, hibát írt ki. Másnap felhívtam telefonon az ügyfélszolgálatot a honlapon megadott számon. Kedvesek és segítőkészek voltak, de kb. 20 percnyi telefonálás után sem sikerült a problémát megoldani. Végül törölték a regisztrációmat, de természetesen újból regisztrálhattam. A probléma összességében mindössze 45 perc alatt megoldódott, és mindenki, akivel beszéltem, rendkívül kedves és segítőkész volt.

Azzal számolni kell, hogy a tanfolyam sok időt vesz igénybe. Bár csupán 5 a minimum kötelező óraszám, ennyi idő alatt legfeljebb a bevezetés végéig lehet eljutni. Eleinte azt hittem, hogy gyorsabban lehet majd haladni, de egy-egy ponton csak akkor enged rovább a rendszer, ha mindent megnéztünk, elolvastunk, kipróbáltunk, rákattintottunk. Iyen diasorból viszont fejezetenként rengeteg van, ami lényegesen lassítja a folyamatot. Egy-egy információ sokszor szerepel, hogy egészen biztosan megjegyezze mindenki. Bevallom, sokszor nem volt türelmem hozzá, hogy üljek a gép előtt, és 3 mondatot gyakoroljak egy órán keresztül.

Jó a rendszer egyébként, ügyesek a szemléltetések is; ha valaki türelemmel, becsülettel végigcsinálja, úgy van összeállítva a tanfolyam, hogy biztosan le tudjon vizsgázni. Viszont ha érti az ember az anyagot, elég fárasztó és idegesítő, hogy nem tud a saját tempójában haladni. Én 2 szintre bontanám szét a programot, az előismeretek, a tanulási rutin, és a sebesség szerint. Így mindenki a saját kapacitásainak, képességeinek megfelelően haladhatna.

S hogy kinek ajánlanám? Elsősorban azoknak, akiknek messze van az autósiskola, nincs kedvük/idejük odautazni, viszont (mondjuk esténként vagy hétvégenként) viszonylag ráérnek, és van szabadidejük (csak legfeljebb nem 'hagyományos' oktatási időben), hogy végigcsinálják. Távoktatásra, vagy vidéken tényleg szuper. Széthúzni időben, vagyis napi 1-1 órát csinálni viszont nem érdemes, mert elfelejti az ember a korábban tanultakat."

Eddig ennyi tapasztalatot sikerült összegyűjtenünk a webjogsival kapcsolatban. Összességében tehát igazán részletes és informatív a rendszer, így attól biztosan nem kell félnünk, hogy nem jutunk elegendő információhoz. És nem kérdés, hogy sokan járhatnak jól ezzel a rendszerrel. Ám ezzel kapcsolatban egyszer még biztosan jelentkezni fogunk: három tesztelőnk rövidesen befejezi a tanfolyamot, és a vizsgán ki fog derülni, hogy mennyire tudtak felkészülni az e-learning tanulási módszerrel a végső KRESZ-vizsgára, amit a "hagyományos" képzésben részesülő tanulókkal együtt fognak letenni. Kíváncsian várjuk a végeredményt, és drukkolunk a lányoknak.
Hozzászólások  

 
#2 Háry Henrik 2017-02-17 14:50
Üdv!

Várható a cikk folytatása?

Vizsgázók sikeressége?

Vélemények?

Tisztelettel
Idézet
 
 
#1 Tóth Béla 2016-04-02 17:21
:)
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark