Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az előd alapjaitól teljesen elbúcsúzva újult meg az X1. A BMW crossoverek világába beszállót jelentő modell a 2-es Active Tourer alapjait hasznosítva alaphelyzetben elöl hajt, elődjénél kisebb lett, mégis minden tekintetben javulást ígér. Vajon beváltja a hozzá fűzött reményeket?

Az elődöt csak formailag idéziA BMW korunk egyik legdinamikusabban növekvő autógyártója. A nyereségességhez viszont nem csak eladásra van szükség: a kulcsot a haszon jelenti. Ezt pedig alapvetően két dolog határozza meg: egy adott termék ára, valamint annak létrehozási költsége. Előbbi az erős konkurenciaharc következtében részben kötött, utóbbi téren viszont páratlan lehetőségek kínálkoznak az autógyártók számára.

UKL: egységes, elsőkerékhajtású platformon

A moduláris platformok ugyanis a költséghatékonyság új fejezetét nyitották, így nem csoda, hogy a BMW is rátér az egységes alapok használatára. Így érkezett meg az UKL platform, amely a MINI modellektől egészen cikkünk tárgyáig, az X1-ig nyújtózkodik, különlegessége pedig, hogy a vele készült autók alaphelyzetben az első kereküket hajtják. Ez vásárlói szempontból nem rossz dolog: a hátsókerékhajtástól való félelem miatt eddig az összkerékhajtás nyújtotta az egyetlen alternatívát – most viszont nyugodtan voksolhatnak a kevesebb tapasztalatot igénylő elsőkerékhajtásra is a vásárlók.

Kompaktabb dimenziók...Ez jelenti a nagy különbséget az X1 generáció-váltásánál is. Az E84-es sorozatot váltó F48-as széria már nem a nagyobb modellekkel rokon, hanem a kisebbek legfelsőbb szintjét nyújtja. Ez a legfelsőbb szint viszont némely tekintetben alacsonyabban van, mint a másik műfaj legalsója. Például méretek terén: az újdonság hiába 2 centivel szélesebb az elődnél, tengelytávban 9 centiméterrel kurtább, teljes hosszban pedig 4-gyel rövidebb. Ez jól látszik az arányokon: az 5 centivel magasabb új generáció sokkal inkább crossoveres benyomást kelt, mint az előd, ezáltal pedig alkalmasabb az egyre divatosabb műfaj vásárlóinak kiszolgálására.

...tágasabb belső térrel - galériaA rövidítés pedig nem mellesleg csak egyetlen dolgot vonzott magával: a könnyebb parkolás lehetőségét. Belül ugyanis nemhogy nem kisebb, de egyenesen nagyobb is az új generáció. A csomagtartó például úgy növekedett 420-ról 505 literesre, hogy közben a hátul ülőknek egy hajszállal nagyobb láb-, fej-, és válltér is jutott. Különösen a fejtér bősége miatt érezhetjük egészen tágas autóban magunkat; az igazán magas személyek emiatt még egy Hyundai Tucsonnál is nagyobb autóban érezhetik magukat.

Átlátható, de prémiumhoz mérten talán túlontúl egyszerű

Ránézésre ugyanaz a navi, valójában viszont lassabb, mint egy 3-aséA beltér kialakítása egyébként megfelel a mai korszerű BMW-knek. Az elődhöz képest talán picit egyszerűbb, de prémium szinten elfogadható anyagokból építkezik. Bár látszik rajta a nagytestvérekhez viszonyított költségcsökkentés, modernsége okán frissnek hat, a kezelhetőségre pedig nem lehet panasz. Talán csak a váltókar változása üthet igazán szemet az elődből átülőknek. A változás egyik oka, hogy ehhez nem a ZF hátsókerékhajtáshoz készülő egysége, hanem az Aisintól érkező, keresztmotorhoz elérhető nyolcfokozatú automataváltója kapcsolódik. A kiváló hangolás azonban közös jellemző: a legváltozatosabb skálán teljesíti igényünket az egység, miközben tökéletesen osztja be a motor teljesítményét.

Nehézbombázó - egy grammal sem lett könnyebb, sőt!

A pincéből húz - galériaDe milyen motorét? A 18d hajtáslánc az arany középutat hivatott jelképezni a kínálatban. A kétliteres dízelmotor 150 lóereje és 330 Nm nyomatéka a közúti feladatokhoz bőven elég, miközben kimagasló hatékonyságot ígér. Könnyű dolga azonban nincs: az inkább csak átlagosan felszerelt, elsőkerékhajtású tesztautónkat mérlegre állítva üresen, teli tankkal 1650 kilót (!) mutatott a kijelző. Ez pedig 175 kilóval nehezebb a gyárilag megadott tömegnél, amelyből a plusz felszerelések jó esetben legfeljebb 75 kilót tehetnek ki. Egy biztos: a generációváltással egy kilót sem fogyott a modell.

Ez pedig tetten érhető a mért adatokban is. Miközben az átlagnál kissé kulturálatlanabb, de egyébként jó erőben lévő és hatékony dízeles hajtáslánc  mondjuk egy 3-asban 8,5 másodperces 0-100-as sprintet produkál és normakörünkön 4,7 litert fogyaszt, itt 9,2-es és 5,3-as adatokra számíthatunk. Előbbi persze megegyezik a gyári adatokkal, az étvágy viszont átlagosan még kimondottan visszafogott használatnál is egy literrel magasabb – igaz, a hideg idő sem volt az X1 ínyére.

Többet fogyaszt, lassabb, és kevésbé kulturált, mint egy ugyanolyan 3-as

Téli zimankóban jobb egy benzinesHa már a fagy szóba került: a dízelmotornak van egy hátrányos tulajdonsága, amely felénk különösen télen tapasztalható. A hatékony egység nagyon nehezen melegszik fel. A Bogácson töltött szilveszteri kirándulásunkról visszaindulva a -8 fokos hidegben 20 kilométer elteltével kezdett el igazán fűteni az autó – addig a székbe préselődve az ülésfűtésre hagyatkozva vacogtunk. Így aztán rögtön felemlegettük és megkívántuk a kulturáltabb 18i hajtásláncot, annál is inkább, mert az 1,5 literes, turbós háromhengeres benzines az ugyanezen alapokra építkező 218i-ben nem volt lassabb, de még csak nagyon torkosabb sem, mint aktuális tesztautónk. Ha eláruljuk, hogy ez a verzió közel egymillióval olcsóbb, egy kis előzetes kikacsintással már el is árultuk titkos tippünket.

Kimondottan torkosnak nem titulálhatjuk az X1-est azért, a nagy homlokfelület miatt például érthető a 130 km/h-s tempónál regisztrált 6 literes étvágy, a nagy tömeg pedig indokolja az országúton éppen 5 liter alá becsúszó étvágyat. Azonban ezek csak az alsó szélsőértékek, vegyes körülmények között inkább 6 liter feletti értékekkel kell megbarátkoznunk – ez sem rossz, csak éppen elmarad a fejlődés.

A váltó itt is olvas a gondolatainkban

Jó, csak éppen találunk jobbat - galériaMenetdinamikai szempontokból sem tapasztaltunk óriási előrelépést. Nagy gond persze nincs: a futómű alapvetően jól rugózik és egyenletesen teljesít, igaz, feszesebb, mint amilyen várnánk. Cserébe viszont kanyarokban egészen jól tart, igaz, a nagy autózásoktól az érzéketlen kormányzás és a nehéz dízelmotor némileg elveszi a kedvünket. Szó se róla, az X1 összességében jól teljesít, csak éppen tény, hogy egy 3-as sorozat futóműve gyorsabb, kényelmesebb, sőt, még csendesebb is.

Ennélfogva aztán az X1 mesterséges lepozícionálása talán túl jól sikerült. Erre jó példa, hogy míg normafelszereltségünk szerint tesztautónk 11 millióba kerül, addig a minden tekintetben jobb 318d Touring hozzá képest csak félmillióval költségesebb, melynek egy részét a jobb fogyasztással visszahozza. A különbség összkerékhajtással sem változik, sőt, az X1 18d-hez 815 ezerért elérhető négykerékhajtás minimálisan költségesebb is, mint a kombi esetén.

Költségkérdés: túl sok csábító alternatíva van

A 2-es jóval kedvezőbb - galériaHa már a palettán belül mozgolódunk, érdemes körülnézni a 2-es háza táján is. Az X1 ugyanis hiába néz ki ’terepesebben’, alapvetően a néhány centis plusz hasmagasságot leszámítva ugyanazt a funkciót tölti be, mint egy Active Tourer. A 218d mellett voksolva normaszintünkön 800 ezerrel járunk jobban – ha pedig felfelé extrázunk, az olló még jobban kinyílhat. Miközben önmagában és konkurensei viszonylatában is egészen jól teljesít az X1, a bajor gyártó kínálatában eddig már három alternatívát találunk, amelyekkel objektív ismérvek menténk jobban járunk.

Kifelé kacsintgatva azonban arra is rájöhetünk, hogy tulajdonképpen nincs is borsosan árazva az X1. A 150 lóerős Audi Q3 például hasonló konfigurációban 300 ezer forinttal drágább, míg normafelszereltségünk szerint egy 136 lóerős Mercedes GLA-n szintén hasonló, 11,2 milliós árcédula díszeleg. Japán irányába kacsintgatva pedig egy Infiniti QX30 170 lóerőt és valamivel jobb felszereltséget kínál ennyiért.

A konkurensekkel hasonló árban van

Néhány szóban

Az X1-et sikerült tökéletesen elhelyeznie a palettában a BMW-nek. Miközben családbarát méretei elegendővé tennék egy átlagos magyar családnak, egyébként kiváló adottságait ott fogták vissza a bajorok, ahol ez már a portfólió nagyobb és drágább darabjainak rovására ment volna. Egy X3 vagy éppen egy 3-as kombi csendesebben, finomabban rugózik, jobb anyagokat tud felmutatni, és kissé előkelőbbnek látszik. Ezt leszámítva viszont kevés fogást találunk a kompakt egyterűn: minden tekintetben tisztességesen teljesít, és nem maradt ki belőle a prémium opciók sem. Egy hajszállal talán fogyaszthatna kevesebbet és lehetne kulturáltabb, de ezek olyan nüánszok, amelyek nem árnyékolják be egy egyébként kimondottan ügyes modell teljesítményét.

Előnyök: Tágas, átlátható belső tér prémium opciókkal; Pazar nyolcfokozatú automataváltó; Sportos viselkedés kellemesen erős dízelmotorral

Hátrányok: Többet fogyaszt a gyári adatoknál; Lehetne kulturáltabb mind motorhang, mind pedig futóműzaj tekintetében; Kissé feszes rugózás és érzéketlen kormányzás

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek
 

Kommentek