2018. Augusztus 18., Szombat

Frissitve:03:20:32

Íme, a hatmilliárd forintos Aston Martin

Nyomtatás

A minden idők legdrágább brit autója kategóriának új éllovasa van: a legelsőnek készült Aston Matin DBR1 versenyautó árverésén elképesztő 22,55 millió dollárnál, azaz jóformán kereken hatmilliárd forintnál csapott le a kalapács.

De miért is olyan nagy szám ez a gép, hogy megérjen 6-10 jól megtermett hiperautónyi befektetést? az 1956-os DBR1 minden idők talán legfontosabb Aston Martinja, a versenymodell ugyanis elsőként írta be örökre a márka nevét a történelemkönyvekbe. Egyrészt megnyerte az 1959-es Le Mans-i 24 órás versenyt, másrészt pedig első brit gépként a Sportautó Világbajnokságot is, Sir Stirling Moss-szal a volánja mögött.

A DBR1-ből mindössze 5 példány készült, és a sors furcsa fintora okán a legelső – a szóban forgó példány – maradt meg legjobb állapotban. Stirling Moss mellett egyébként Carroll Shelby, Roy Salvadori, Jack Brabham és Reg Parnell is ült a volánja mögött, miközben 1956 és 1958 között az összes neves versenyen megfordult. A mindössze négyméteres, üresen 800 kilós versenyautót egyébként egy 2,5 literes sorhatos motor hajtja, amelyhez ötfokozatú kézi váltó csatlakozik.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark