Közel 80 év után feltámad a Cord márka

Nyomtatás

Sokan talán nem is ismerik a Cord márkát, pedig a maga idejében igazi úttörő volt az autóiparban az amerikai manufaktúra. Ők találták ki a rejtett fényszórókat, és az ő autóikban mutatkozott be elsők között az elsőkerékhajtás is. Mindez manapság már természetesnek tűnik, de 1929-ben bizony hatalmas előrelépés volt. A jól csengő márkanév pedig hamarosan visszatérhet a piacra, méghozzá a legendás modelljeik replikáinak megalkotásával.

Az 1929-ben életre hívott márka egyébként nem sokáig volt aktív, ugyanis 1932-ben fel kellett hagyniuk a gyártással. Ezután 1936-ban ismét munkába álltak, de a lendület akkor is csupán egy évig tartott. Közel 80 év után azonban a legendás modellek egyike (L-29 Convertible, 810/812) ismét gyártásba kerülhet, köszönhetően egy az Egyesült Államokban nemrég életbe lépett törvénynek.

Az üggyel kapcsolatban a márkanév jogait 2014-ben megvásároló Craig Corbell így nyilatkozott: „eddig lehetetlen volt ilyen autókat úgy gyártani, hogy profittal kecsegtessenek. Most azonban, hogy az olyan hatalmas költséggel járó tesztek, mint a nagysebességű törésteszt már nem kötelezőek az olyan manufaktúráknak, akik kis számban gyártanak autókat, teljesen más a helyzet.”

A 2015-ben hatályba lépett jogszabály nagyban segíti az olyan kis gyártókat, mint a Cord, a DeLorean és az AC, akik a legendás modelljeik replikáit állítják elő modern erőforrásokkal és hajtásláncokkal. Az előbb említett két manufaktúra jól ismert modelljei, a DMC-12 és a Cobra például modern V8-asokkal kelnek életre jövőre, melyek a GM-től származnak.

A Corddal kapcsolatban egyelőre még semmilyen konkrétum nincs, de a cég vezetője annyit már elárult, hogy folyamatos keresi a legmegfelelőbb partnert, hogy az első példányok már jövőre készen legyenek. Habár ezek az autók csak replikák, így is nagyon szívesen kipróbálnánk őket, hiszen nincs kétségünk afelől, hogy a hangulat, amit nyújtanak egyszerűen megfizethetetlen.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark